Prvorazredni politički događaj

Komšić se raspričao o Paradi ponosa, pa ubacio malo i Kolindu

Povorka ponosa bit će organizirana pod sloganom "Ima izać". To je, kako su najavili organizatori, prosvjed protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbijki, gay, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba.
Vijesti / Flash | 02. 09. 2019. u 19:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra da Parada ponosa, koja će se održati po prvi put u Sarajevu 8. rujna 2019. u Sarajevu, predstavlja prvorazredan politički događaj za BiH.

''U slučaju da to propadne, ne bude održano, u slučaju bilo kakvog nasilja, vjerujte da će nas to koštati više nego što nas je koštala izjava Kolinde Grabar da 'ovdje ima 10.000 terorista koji se vraćaju iz Sirije''', upozorio je Komšić u intervjuu za novi broj magazina Start.

Ljudima koji su protiv ovog događaja, poručio je, da prvo dobro razmisle o čemu se ovdje radi jer prva Parada ponosa u Bosni i Hercegovini nije običan, već prvorazredni politički događaj 

Naglašava da su Bosanci i Hercegovci tolerantni i da u našoj zemlji ljudi mogu živjeti na svoj način i kako oni odluče, uključujući i ovu vrstu zajednice (LGBTIQ).

''Riječ je o tome da smo mi u Sarajevu u situaciji da stalno moramo dokazivati i pokazivati neku svoju tolerantnost i transparentnost, te da nismo onakvi kakvim nas predstavljaju u okruženju i nekim medijima - da mi nismo nikakvi teroristi i čuda. To smo morali i u ratu i poslije rata da radimo, da se dokazujemo tko smo i šta smo, po svom biću'', rekao je Komšić, koji nije želio potvrditi dolazak na Paradu dodajući „to ćete vidjeti, o tom potom''.

Povorka ponosa bit će organizirana pod sloganom "Ima izać". To je, kako su najavili organizatori, prosvjed protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbijki, gay, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba. Ona predstavlja borbu protiv nasilja i zahtijeva jednak pristup javnom prostoru, kao što ga imaju i drugi građani odnosno mogućnost da izađu na prosvjede,prenosi N1.

Povorkom ponosa "LGBTIQ osobe iz BiH ne bore samo za svoje slobode, već i za sve osobe i skupine koje trpe nasilje, diskriminaciju i koje su na bilo koji način isključene iz društva".

Istovremeno s održavanjem ovog događanja najavljeni su prosvjedi neformalnih skupina u naselju Ciglane nedaleko odakle bi trebala proći parada ponosa.

 Kantonalna policija objavila je da će angažirati dovoljan broj policajaca i da je u pomoć pozvala Upravu za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalnu upravu policije i policajce iz četiri druga kantona.

Kopirati
Drag cursor here to close