U narednim danima

Komšić podnosi Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prebivalištu

''Ovakvim spornim zakonskim rješenjima, pored ostalih kategorija građana, posebno je pogođena povratnička populacija''
Vijesti / Flash | 24. 12. 2020. u 16:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u narednim danima podnijet će apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa Zakonom o prebivalištu i boravištu državljana BiH, saznaje Fena u Komšićevom uredu.

Komšić će, naime, uputiti Zahtjev za ocjenu ustavnosti/usklađenosti Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH sa Ustavom Bosne i Hercegovine, jer je, kako se u apelaciji navodi, kroz povrede Ustava BiH prekršen Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Okvirna Konvencija za zaštitu nacionalnih manjina i Aneks 7 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru stavljene su 2013. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon čega su i usvojene.

U Komšićevom uredu kažu da je usvajanjem ovih rješenja onemogućena je prijava prebivališta za veliki broj građana BiH, čime je posebno pogođena povratnička populacija, ali i veliki broj ostalih građana BiH, nametanjem rigoroznih uvjeta kojima se onemogućava prijava prebivališta, što dovodi do kršenja gotovo svih prava i sloboda koja su direktno vezana za ovu prijavu (pravo na osobna dokumenta/isprave, biračka prava i brojna druga prava i slobode koja se vezuju za prijavu prebivališta).

''Ovakvim spornim zakonskim rješenjima, pored ostalih kategorija građana, posebno je pogođena povratnička populacija te su, između ostalog, sporne odredbe navedenog Zakona poslužile kao sredstvo za dovršavanje etničkog čišćenja u razdoblju nakon njihovog donošenja'' - rečeno je Feni iz Komšićevog ureda.

Kopirati
Drag cursor here to close