Sve OK

Komšić o dogovoru iz Sarajeva: 'Nisam bio s njima'

Izetbegović, Dodik i Čović potpisali Principe za formiranje vlasti
Vijesti / Flash | 05. 08. 2019. u 22:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli su dogovor danas u Sarajevu u vezi s formiranjem Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine te potpisali Principe za formiranje vlasti na razini Bosne i Hercegovine.

Najviše dilema otvorilo je pitanja NATO-a, koji i jeste bio najveći teret cijelog procesa uspostave vlasti. Dok srpski dužnosnici i RTRS slavodobitno tvrde da se „Godišnji nacionalni program BiH (ANP) za NATO uopće ne spominje u potpisanim principima“, predsjednik SDA Bakir Izetbegović priznaje da će se „nastaviti saradnja u definiranom okviru, ali da će biti jako usporeno iduće tri godine“, prenosi Radiosarajevo.ba.

Istovremeno, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sada tvrdi da „suradnja s NATO-om nikada i nije bila sporna“!? Tko je kome popustio?

Izetbegović je, pak, naglasio da je danas napravljen dobar politički okvir koji je trasirao šta ćemo raditi naredne tri, četiri godine i u njemu je faktični sve sadržano što je potrebno ovoj zemlji.

Izetbegović, Dodik i Čović potpisali Principe za formiranje vlasti

„Očekujem da će se nastaviti saradnja s NATO-om u definiranom okviru, nema nazad, to kretanje može biti intenzivnije ili sporije. Mislim da će biti jako usporeno naredne tri godine, ali bitno je zadržati trend i okvir, i raditi u okvirima koji su definirani ranijim dogovorima“, naveo je Izetbegović.

Najviše se očekivao stav Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, jer je upravo on vrlo jasno i principijelno uvjetovao formiranje Vijeća ministara BiH nastavkom NATO procesa.

O današnjem dogovoru Komšić za Radiosarajevo.ba kaže: „Kako sam ja shvatio ovaj sporazum, dogovor je da idu NATO, odnosno ANP i mandatar. I ako je to tako, onda je sve OK“.

Na konstataciju da je mnogo toga nejasno, jer stavovi lidera nisu precizni, Komšić je kazao: „Za detalje morate pitati gospodina Izetbegovića! Ja danas nisam bio s njima!“, zaključio je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close