Reakcija na izjavu

Komšić: Nije BiH nestabilna, nego Kolinda Grabar-Kitarović

Poručio je da islamofobni podtekst njene izjave svakome razumnom čovjeku ne treba posebno objašnjavati.
Vijesti / Flash | 30. 07. 2019. u 20:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je za Klix.ba, reagirajući na izjavu predsjednice Hrvatske, kako je očito da nije Bosna i Hercegovina nestabilna, nego Kolinda Grabar-Kitarović.

"Žao mi je što predsjednica Hrvatske i dalje nastavlja s propagandim aktivnostima na štetu Bosne i Hercegovine iznoseći brutalne neistine. Međutim, izgleda kada je riječ o tim podvalama to nije izuzetak nego pravilo u ophođenju Grabar-Kitarović prema BiH", kazao je Komšić.

Navodi kako je sada već očito da nije Bosna i Hercegovina nestabilna, iako to neki žele da vide, nego je na žalost nestabilna sama predsjednica Grabar Kitarović.

"Upravo nedavno su se pokazale točnima moje tvrdnje da Hrvatska u BiH tjera migrante koji nikada nisu bili na teritoriji BiH, te netočnima tvrdnje Grabar Kitarović da je proces obrnut", rekao je Komšić.

Dodaje da se sada ponovo pokazuje sva ta nestabilnost kroz zlonamjernost tvrdnji koje iznosi predsjednica Hrvatske.

"Tolika upornost u propagandnom djelovanju protiv BiH samo dodatno nas učvršćuje u uvjerenju da se upravo od strane službi Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini želi inscenirati nešto što bi narušilo ugled naše države, zatvorilo joj vrata članstva u NATO i EU, te samim time dovelo u pitanje njenu opstojnost", ističe Komšić.

Poručio je da islamofobni podtekst njene izjave svakome razumnom čovjeku ne treba posebno objašnjavati.

SDP: Izjave predsjednice Hrvatske štetne poput nuklearnog otpada

Izjave predsjednice Hrvatske su štetne poput nuklearnog otpada, navela je u priopćenju Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine nakon što je predsjednica te države Kolinda Grabar-Kitarović izjavila u Izraelu da je Bosna i Hercegovina pod kontrolom militantnog islama.

SDP poziva predsjednicu Republike Hrvatske da prestane iznositi neistinite i uvredljive tvrdnje o stanju u Bosni i Hercegovini te poziva institucije Evropske unije i sve domaće činitelje pravnog poretka, uključujući međunarodne institucije, da osude postupke Republike Hrvatske koja, kako je navedeno u saopćenju, konačno mora snositi konkretne političke posljedice za svoje militantne i neprijateljske postupke i stavove prema Bosni i Hercegovini.

''Neprihvatljiva je i zapravo bezobrazna izjava predsjednice susjedne zemlje o navodnoj prijetnji militantnog islama iz Bosne i Hercegovine. Jedini politički faktor u međudržavnim odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske s militantnom pozadinom jeste HDZ, stranka iz koje dolazi Grabar-Kitarović. Radi se o političkom subjektu za kojeg je sudskim putem potvrđen doprinos i sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu na teritoriji Bosne i Hercegovine. Umjesto izvinjenja žrtvama i nadoknađivanja ratne štete, Grabar-Kitarović i njene stranačke kolege veličaju zločince, posjećuju ih u zatvorima, a zločine pokušavaju pravdati navodnom fantomskom prijetnjom militantnog islama'', citat je iz priopćenja SDP-a BiH.

Po mišljenju te stranke, posebno je uvredljivo što Grabar-Kitarović poruke šalje iz Izraela s obzirom na to da je genocid u Europi u proteklom stoljeću počinjen upravo nad dva naroda, Jevrejima i bosanskim muslimanima.

Umjesto da Hrvatska traži način da doprinese da se rane iz prošlosti zaliječe, a žrtve na svim stranama dobiju zasluženo poštovanje i zaštitu, Grabar-Kitarović očito namjerno oživljava predrasude i falsificira činjenice.

Ovim postupcima se, po navodima SDP-a, oživljavaju ratne ideologije, a građani Bosne i Hercegovine očito ciljano predstavljaju kao prijetnja i neprijatelji ne samo susjedima nego i međusobno, jedni prema drugima.

SDP se nada da istup Kolinde Grabar-Kitarović nije samo uvod kojim se pokušava opravdati pravljenje deponije radioaktivnog otpada u Trgovskoj Gori, na granici s Bosnom i Hercegovinom.

U ovom trenutku, od spomenute deponije, po Bosnu i Hercegovinu su toksičnije samo izjave i postupci HDZ-ovog rukovodstva Hrvatske, predvođenog Kolindom Grabar-Kitarović, konstatira SDPBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close