Reakcija na presudu

Komšić: Ne postoji primjerena kazna za zločine koje je počinio Karadžić sa svojim suradnicima

Napominjući kako ova presuda ostaje kao trajno pisano svjedočanstvo i pouka generacijama koje dolaze da ni jedno zlodjelo ne ostaje nekažnjeno Komšić ističe da ova presuda predstavlja minimum pravde za sve žrtve
Vijesti / Flash | 20. 03. 2019. u 16:09 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne postoji primjerena ovozemaljska kazna za zločine koje je Radovan Karadžić sa svojim suradnicima počinio, stavljajući na stub srama sve one koji su ga u tome podržavali, ali i one koji ga danas brane. Žalosno je da, i nakon 24 godine od završetka rata, imamo one koji ga pokušavaju na različite načine rehabilitirati u očima vlastitih građana, te i dalje nastavljaju propagirati ideologiju mržnje'', kazao je Član Predsjedništva BiH Željko Komšić povodom današnje presude Radovanu Karadžiću u Haagu.

Napominjući kako ova presuda ostaje kao trajno pisano svjedočanstvo i pouka generacijama koje dolaze da ''ni jedno zlodjelo ne ostaje nekažnjeno'' Komšić ističe da ova presuda predstavlja minimum pravde za sve žrtve, Bošnjake i Hrvate, koji su sistematski istrebljivani u sklopu genocidnog projekta stvaranja Republike Srpske.

Podsjeća kako je i presudom Međunarodnog suda pravde iz Haaga još 2007. utvrđeno da su institucije Republike Srpske osmislile, organizirale i provele djela genocida i ratnih zločina u BiH. ''Imajući sve navedeno u vidu presuda Karadžiću je istovremeno i presuda njegovoj ideologiji na čijim temeljima danas pojedine etničke politike nastoje djelovati u političkom prostoru BiH'', istaknuo je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close