Reakcija na presudu

Komšić: Ne postoji primjerena kazna za zločine koje je počinio Karadžić sa svojim suradnicima

Napominjući kako ova presuda ostaje kao trajno pisano svjedočanstvo i pouka generacijama koje dolaze da ni jedno zlodjelo ne ostaje nekažnjeno Komšić ističe da ova presuda predstavlja minimum pravde za sve žrtve
Vijesti / Flash | 20. 03. 2019. u 16:09 Bljesak.info
Kopirati

''Ne postoji primjerena ovozemaljska kazna za zločine koje je Radovan Karadžić sa svojim suradnicima počinio, stavljajući na stub srama sve one koji su ga u tome podržavali, ali i one koji ga danas brane. Žalosno je da, i nakon 24 godine od završetka rata, imamo one koji ga pokušavaju na različite načine rehabilitirati u očima vlastitih građana, te i dalje nastavljaju propagirati ideologiju mržnje'', kazao je Član Predsjedništva BiH Željko Komšić povodom današnje presude Radovanu Karadžiću u Haagu.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napominjući kako ova presuda ostaje kao trajno pisano svjedočanstvo i pouka generacijama koje dolaze da ''ni jedno zlodjelo ne ostaje nekažnjeno'' Komšić ističe da ova presuda predstavlja minimum pravde za sve žrtve, Bošnjake i Hrvate, koji su sistematski istrebljivani u sklopu genocidnog projekta stvaranja Republike Srpske.

Podsjeća kako je i presudom Međunarodnog suda pravde iz Haaga još 2007. utvrđeno da su institucije Republike Srpske osmislile, organizirale i provele djela genocida i ratnih zločina u BiH. ''Imajući sve navedeno u vidu presuda Karadžiću je istovremeno i presuda njegovoj ideologiji na čijim temeljima danas pojedine etničke politike nastoje djelovati u političkom prostoru BiH'', istaknuo je Komšić.

Kopirati