Prijem u Predsjedništvu

Komšić: Na zreo način suprotstaviti se podjelama koje se nameću

Komšić se obratio prisutnim na večerašnjem prijemu povodom Dana neovisnosti BiH u zgradi Predsjedništva BiH.
Vijesti / Flash | 27. 02. 2020. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Video: Inzko: BiH ima pravo da slavi 1. mart kao Dan nezavisnosti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se prisutnim na večerašnjem prijemu povodom Dana neovvisnosti BiH u zgradi Predsjedništva BiH.

Njegov govor prenosimo u cijelosti:

"Večeras se s ponosom prisjećamo Prvog ožujka kao dana stjecanja neovisnosti države Bosne i Hercegovine, dana kada su građani Bosne i Hercegovine koristeći se demokratskim mehanizmom referenduma izrazili svoju građansku volju za suverenom i nezavisnom državom Bosnom i Hercegovinom, te time stvorili preduvjete za njeno međunarodno priznanje.

U periodu koji je nakon toga uslijedio, Bosna i Hercegovina je pokazala i po tko zna koji put u njenoj povijesti dokazala svoju neuništivost. Oni koji je vole, njeni građani, vodeći se ljubavlju prema svojoj domovini, dali su sve od sebe da sačuvaju njen međunarodno-pravni subjektivitet, i u tome su uspjeli.

Nitko Bosancima i Hercegovcima nije mogao ubiti niti nadu niti vjeru u ono za što su se zalagali, a zalagali smo se za isto ono za što se zalažemo i danas, za državu jednakopravnih građana, državu u kojoj je bilo, u kojoj ima, i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve.

Takvu državu željela je i sada želi velika većina građana Bosne i Hercegovine. Mi danas ipak moramo na jedan zreo način da se suprotstavimo svim pokušajima podjela koje se nameću, bile one političke, stranačke ili ideološke.

Pružamo i treba da pružamo ruku i onima koji nisu glasali za neovisnost države Bosne i Hercegovine, ili se neovisnosti i suverenosti i sada protive. Moja poruka, tim mojim sugrađanima jeste iskrena, kratka i jasna.

Ovo je i vaša zemlja. Nitko vam je ne želi, neće i ne može oteti. Naša je, zajednička, učinimo je boljom nego što danas jeste, ako ne zbog nas samih onda barem radi djece koja dolaze za nama. Ne smijemo dopustiti da vlastitoj djeci omrznemo kućni prag, te da svoju sreću i životne prilike traže daleko od ove zemlje. Moramo im ostaviti nadu da ova zemlja može biti najbolje mjesto na svijetu za njih.

U tome možemo uspjeti tek jedino ako se kao odgovorni ljudi klonimo izražavanja nepoštovanja i nerazumijevanja jednih prema drugima, ako se klonimo bespotrebnih strahova, zaobilaženja zakona i podrivanja institucija koje su naše, državne, i moraju biti na usluzi svima, podjednako.

Rušiti povjerenje, poštovanje, pa nažalost i institucije je lako, ali to predstavlja čin bezumlja, dok bezumlje za sobom uvijek vuče i tragične posljedice.

Ja se i nakon svega još uvijek pomalo nadam da je sve ono čemu smo mogli svjedočiti proteklih dana, a nije usmjereno ka izgradnji boljeg društva nego ka razgradnji, da je sve to ipak samo jedna loša gluma, jedan loš odabir metoda u političkom djelovanju, jer vjerujem da ratoboran čovjek u uvjetima mira nasrće prije svega na samog sebe. Zato umjesto rušenja i prijepora, neka izgaranje za mir i prosperitet bude glavni izazov i ono u čemu ćemo se natjecati.

Pred nama kao građanima, društvom i državom stoji ispunjavanje brojnih uvjeta kako bi se približili jednom sigurnijem ambijentu življenja u okviru širih međunarodnih asocijacija, što je zacrtano u našim vanjskopolitičkim prioritetima.

Međutim, trebamo znati da nitko izvan ove naše zajedničke zemlje, od toga nema veći interes i korist od nas koji ovdje dijelimo isto podneblje. Nećemo u svijetu pronaći veće prijatelje ako ih ne pronađemo među nama samima, ali ja vjerujem da to možemo.

Na kraju, ne bježeći i ne stideći se naše vrele balkanske krvi i temperamenta, mi ipak samo želimo biti jedna obična normalna, mirna, i sigurna zemlja", kazao je Komšić u obraćanju povodom prijema za Dan neovisnosti, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close