14 upravnih državnih tijela problem za članstvo u EU

Komšić: Kantoni podređeni različitim političkim utjecajima

Mehanizam koordinacije ocjenjuje kao nedovoljno efikasan, obrazlažući to činjenicom kako kantoni nisu dovoljno kapacitirani da bi mogli iznijeti potrebne poslove i zadatke unutar europskih integracija.
Vijesti / Flash | 31. 05. 2019. u 17:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra da je Europska komisija prepoznala neefikasnost mehanizma koordinacije. 

Naime, Europska komisija u svome Mišljenju o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji osvrnula se i na Mehanizam koordinacije, kojeg ocjenjuje kao nedovoljno efikasan, obrazlažući to činjenicom kako kantoni nisu dovoljno kapacitirani da bi mogli iznijeti potrebne poslove i zadatke unutar europskih integracija. 

''Evropska komisija posebno ističe da postojanje 14 upravnih tijela diljem zemlje (deset kantonalnih vlada, dvije entitetske vlade, Distrikt Brčko i Vijeće ministara) koji su organizirani u neefikasan Mehanizam koordinacije izaziva značajne teškoće da se obavi udruživanje resursa i kapaciteta u državnim institucijama kako bi se BiH mogla nositi s obvezama u pristupanju u članstvo Europske unije. Time se, zapravo, ukazuje na neefikasnost Mehanizma koordinacije, koji je glomazan, spor u odlučivanju i podređen različitim političkim utjecajima'', priopćeno je iz Ureda Komšića. 

Navode da Europska komisija očekuje da BiH kao i sve druge zemlje, koje su prolazile procedure kandidiranja i otvaranje pregovora o poglavljima, svoj Mehanizam koordinacije pojednostavi na način da prema prethodnim praksama iz drugih zemalja, gdje su to radile isključivo državne vlade tadašnjih zemalja kandidata za EU, primijeni istovjetan metodu u BiH, gdje bi se koordinacija vršila samo između državnih resornih ministarstava. 

Zbog toga su naglasili potrebu da državne institucije preuzmu nadležnosti nižih razina vlasti. 

''Sve ovo smo govorili u prethodnom periodu i DF kao stranka i ja osobno, kada smo jasno isticali da je Mehanizam koordinacije problem ili prevelika teškoća da bi se na taj način mogli, uspješno i efikasno, obavljati svi poslovi koji se tiču europskog puta BiH '', navodi Komšić u današnjem priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close