Počast žrtvama

Komšić i Grabar-Kitarović podržali ultramaraton Vukovar - Srebrenica

Ultramaraton kreće sutra u 9 sati sa Ovčare i ide dionicom Ovčara – Vinkovci, Brčko, Janja, Zvornik i Potočari.
Vijesti / Flash | 05. 07. 2019. u 15:08 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici i ove godine Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizira 8. ultramaraton Vukovar – Srebrenica, a prvi put u organizaciji s Udrugom Bošnjaka veterana domovinskog rata Republike Hrvatske.

Ultramaraton kreće sutra u 9 sati sa Ovčare i ide dionicom Ovčara – Vinkovci, Brčko, Janja, Zvornik i Potočari.

Pet ultramaratonaca će prijeći dionicu puta dugu 227 kilometara kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. To su Zmago Horvat iz Malibora, Duško Štrbac iz Zagreba, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Dražen Ćućić iz Osijeka.

''Cilj ovog ultramaratona je da osmi put opomenemo domaću i svjetsku javnost za ono što se dogodilo u Srebrenici, za genocid koji je počinjen, da se jednostavno na neki način pokrene odgovornost onih koji su odgovorni za to. Osobno smatramo da je mali broj ljudi sankcioniran koji su sudjelovali u genocidu. Vukovar se dogodio na početku agresije na Republiku Hrvatsku, a Srebrenica na kraju rata. U određenim dionicama će se priključiti još maratonaca koji svojim sudjelovanjem žele podržati ovaj projekt i na taj način odati počast žrtvama. U ekipi je i liječnica Andrea Rakipović, koja je s nama od prvog dana'', kazao je Feni Ekrem Bećirović, voditelj projekta ''Ultramaraton Vukovar – Srebrenica''.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar–Kitarović, članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Dolazak ultramaratonaca u Potočare planiran je 10. srpnja.

Bećirović je istakao zahvalnosti svima koji su sudjelovali u podršci i navodi da će biti održan komemorativni program ''Srebrenica 1995. – 2019.'' 8. Srpnja u Islamskom centru Zagrebu.

''Na komemoraciji će govoriti Nedžad Avdić, koji je preživio strijeljanje u Srebrenici. Na fontanama u 10. i 11. srpnja bit će prikazan "Cvijet Srebrenice", simbol sjećanja na genocid u Srebrenici'', podcrtao je Bećirović.

Kopirati
Drag cursor here to close