Reakcije

Komšić i Džaferović o presudi Mladiću: Ne postoji adekvatna kazna njegovim zločinima

Džaferović je kazao da se ovim završava rad suda u Haagu koji je osnovan s ciljem da dokaže da zločin neće ostati nekažnjen i on ima povijesni značaj za pravdu i istinu te jačanje mira u BiH i regiji jer bez pravde i istine nema trajnog mira.
Vijesti / Flash | 08. 06. 2021. u 18:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da današnja presuda Ratku Mladiću u kojoj je utvrđeno postojanje više udruženih zločinačkih poduhvata i to političkog, a sada i vojnog rukovodstva Republike Srpske, jasno govori da je postojala namjera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih djela u Bosni i Hercegovini, temeljenih na etničkim razlikama.

Time je, kako je naveo Komšić, veoma jasno utvrđeno da je iz te namjere političkog i vojnog vođstva Republike Srpske proizašlo planiranje, organiziranje i provođenje tog niza najtežih krivičnih djela, među kojima je i zločin genocida, zločin protiv čovječnosti, niza ratnih zločina i etničkog čišćenja.

'RS nikada neće biti samostalna i neovisna država'

''Kada to sve znamo, onda je jasno da je tadašnje političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske imalo za svoj cilj stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine, u kojoj bi oni na taj način stvorili potpuno drugačiji ambijent za realizaciju njihovih političkih ciljeva, sa kojima se nažalost suočavamo i danas u mirnodopskim uslovima'' - navodi se u priopćenju iz Komšićevog ureda.

On dalje dodaje - ako znamo da su vojni i politički vrh Republike Srpske presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, sa čijim posljedicama se suočava sadašnja BiH, onda se postavlja pitanje i djelovanja sadašnjeg političkog rukovodstva Republike Srpske, koje kroz negiranje presuda međunarodnih sudova, zapravo nastavlja potpuno istu matricu rada, ali u današnjim mirnodopskim uslovima.

''To jasno govori da Republika Srpska neće nikada biti samostalna niti neovisna država, jer je teško povjerovati da će bilo ko, bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida. Ostaje otvoreno pitanje, za sve nas kao i za naredne generacije, kako da se Bosna i Hercegovina redefinira na novim osnovama, u čemu ne mogu sudjelovanje imati nosioci niti elementi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je utvrđen u današnjoj haškoj presudi Mladiću'' - navodi Komšić.

On zaključuje da je ovim "okončana ta ideja o nekim mirnim razlazima, koje neki puštaju javnost radi vlastitih političkih ciljeva, te da se u budućnosti moramo okrenuti tome da se iz političkog i javnog života izbace svi ovi elementi koje je Hag utvrdio kao udruženi zločinački poduhvat".

Džaferović: Ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima Mladića

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas da na ovom svijetu ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima za koje je Ratko Mladić danas osuđen jer ona ne može vratiti u život ubijene niti osigurati potpunu pravdu ako se zna monstruoznost zločina opisanih u presudi.

Ipak, dodao je da je doživotna kazna djelomična pravda i satisfakcija za žrtve i važna jer takav čovjek nikada neće biti na slobodi, a pred licem cijelog svijeta njegovi zločini nazvani su pravim imenom, a Mladić će se pamtiti samo kao ratni zločinac i ništa više.

Izrazio je žaljenje što Sud u Haagu nije imao hrabrosti da je mu se presudi i za genocid počinjen i u drugim općinama jer je to očigledna činjenica koju je i Mladić priznao kada je rekao da ono što se od njega traži znači genocid.

''Usprkos tome ostaje činjenica da su zločini ostali u presudi i opisani kao zločini protiv čovječnosti. Njen značaj je i da je nakon presuda političkom rukovodstvu zaokružena slika i kada je riječ o vojnom rukovodstvu jer nitko više ne može tvrditi da je udruženi zločinački poduhvat bio legitiman'' - podvukao je Džaferović.

Podsjetio je da se ovim završava rad suda u Haagu koji je osnovan s ciljem da dokaže da zločin neće ostati nekažnjen i on ima povijesni značaj za pravdu i istinu te jačanje mira u Bosni i Hercegovini i regiji jer bez pravde i istine nema trajnog mira, ove njegove presude su najbliže pravdi.

Džaferović je pozvao da se iz svega izvuku poruke te je podržao preživjele žrtve u njihovim zahtjevima za naknade štete i svaku vrstu satisfakcije, kao i da presudu svi prihvate i poštuju jer će se to u konačnici morati dogoditi za postizanje mira.

Presudu je komentirao i veleposlanik BiH u Norveškoj Nedim Makarević, koji je kazao kako ''pravda, premda spora ipak dođe.''

''Mislim da je sud izrekao pravednu presudu premda bol i gubitak najmilijih nitko ne može da nadoknadi , kazao je Makarević.

Kopirati
Drag cursor here to close