Telegrami sućuti

Komšić i Džaferović: Nikad nećemo zaboraviti podršku koju je Bob Dole pružao BiH

''Zahvalni smo mu što je poslije agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu nebrojeno puta ukazivao na svu pogubnost destruktivnih politika unutar Bosne i Hercegovine koje su ugrožavale mir''
Vijesti / Flash | 05. 12. 2021. u 19:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dolea (98), velikog prijatelja države Bosne i Hercegovine i njenih građana, predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je izraze sućuti predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidenu i obitelji preminulog.

"Odlazak senatora Dola veliki je gubitak za slobodu i demokraciju u cijelom svijetu, te posebno za nas u Bosni i Hercegovini. Nikada nećemo zaboraviti veliku podršku koju je senator Bob Dole pružao državi Bosni i Hercegovini u njenim najtežim trenucima i u vremenu borbe za njen suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Komšić.

Istaknuo je da je Bob Dole jasno razlikovao one koji se bore za međunarodno priznatu državu i odmetnike od međunarodnog prava.

"I bio je jedan od najsnažnijih glasova o istini naše pravedne borbe. Zahvalni smo mu što je poslije agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu nebrojeno puta ukazivao na svu pogubnost destruktivnih politika unutar Bosne i Hercegovine koje su ugrožavale mir, sigurnost i prosperitet građana i države", dodao je Komšić.

I član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je telegram sućuti povodom njegove smrti.

"Sa dubokom tugom sam primio vijest o smrti Boba Dolea, bivšeg američkog senatora i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine. Susjećam s njegovom obitelji i prijateljima u ovim trenucima. U vrijeme kada su brojni u međunarodnoj zajednici pasivno i indiferentno posmatrali brutalnu agresiju na Bosnu i Hercegovinu i genocidni napad na bošnjački narod, senator Dole je, skupa sa svojim kolegama u Američkom kongresu, bio istinski glas pravde i savjesti čovječanstva", napisao je Džaferović u telegramu sućuti.

Kako je kazao, njegova neumorna nastojanja da skine nepravedno nametnuti embargo na oružje bili su borba za spas civilizacije koja je, ostajući nijema pred patnjama ljudi u Bosni i Hercegovini, počela kliziti niz ivicu propasti.

"Pravedništvo senatora Dolea nas vječno obvezuje i vječno ćemo ga pamtiti. Neka počiva u miru", dodao je Džaferović.

Bob Dole obavljao je dužnost američkog senatora od 1969. do 1996. godine. Bio je i kandidat Republikanske stranke za predsjednika na predsjedničkim izborima 1996. godine te kandidat za potpredsjednika na izborima 1976.

 

Kopirati
Drag cursor here to close