potrebna reforma zakona

Komisija za sukob interesa u sukobu interesa

Vijesti / Flash | 27. 10. 2015. u 14:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) predlaže potpuno reformiranje zakona o sukobu interesa, na način da se usklade zakoni na nivou Federacije, države, Brčko Distrikta, i po mogućnosti na nivou Republike Srpske te da se depolitizira proces utvrđivanja sukoba interesa.

To je istaknuto na konferenciji koja je organizirana u okviru Projekta održivosti civilnog društva, koji financijski podržava Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID).

''Komisija koju imamo na državnom nivou načinjena je od političkih stranaka, i ne može se očekivati da će efikasno i objektivno provoditi zakon'', istaknula je u ime TIBiH Ivana Korajlić.

Novinarima je rekla kako je teško očekivati da će neko utvrditi sukob interesa svog stranačkog šefa, kolege ili sebe samoga i zbog toga se ta nadležnost, po njenim riječima, treba prebaciti na nezavisno tijelo koje će biti lišeno političkih pritisaka.

''Jedan od naših prijedloga odnosi se na to da se ove nadležnosti prebace na Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Ako je već oformljena moramo joj dati nadležnosti'', navela je Korajlić.

Ista stvar je, naglasila je, s imovinskim kartonima, koji, kako je kazala, trenutno ne služe nikakvoj svrsi.

''Podnose se, ne kontroliraju se, ne objavljuju se. Mora se uvesti kontrola i provjera imovinskih kartona da bi se utvrdilo je li došlo do nezakonitog bogaćenja i nerazmjernog bogaćenja u odnosu na izvore i količinu prihoda'', rekla je Korajlić.

Direktor Misije USAID u BiH Peter Duffy to pitanje smatra važnim za sve građane u državi.

Istaknuo je da je korupcija jedan od glavnih briga i problema stanovnika BiH.

''To pitanje je veoma važno za problem korupcije. Razgovaramo s predstavnicima civilnog društva i vlasti tijekom posljednjih godina, međutim, čini se da smo napravili nekoliko koraka unazad'', naveo je Duffy.

Smatra bitnim razgovarati o ovom temama da bi se našlo rješenje kako se vratiti na pravi put.

Kopirati
Drag cursor here to close