(NE)Ravnopravnost spolova

Komisija: Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH retrogradan

Vijesti / Flash | 18. 04. 2016. u 14:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je pripremila Interresorna radna grupa, ali je odlučila da ga neće podržati, te ocijenila da je on retrogradan.

Isti broj kandidata oba spola

Predsjedavajući Komisije Mirsad Isaković je istaknuo da raspored žena na kandidatskim listama nije u skladu s onim što je Venecijanska komisija predložila i što je bio jedan od zaključaka na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH.

Istaknuo je da članovi Komisije podržavaju Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je predložila ova komisija, a koji predviđa isti broj kandidata oba spola na listama uz naizmjenično navođenje.

To bi, po njegovom mišljenju, bio korak naprijed, ističući da su te kvote potrebne iz više razloga.

''Do sada smo imali situaciju da je bilo oko sedam posto žena prisutno u zakonodavnoj vlasti. Kad smo povećali kvote na 40 posto, prisutnost žena je negdje oko 20 posto. Povećanjem kvote na 50 posto mi bismo povećali i sudjelovanje žena u zakonodavnoj vlasti. Time bismo se približili i europskim standardima gdje je od 25 do 27 posto žena prisutno u zakonodavnoj vlasti'', zaključio je Isaković.

Članica Komisije Maja Gasal-Vražalica smatra da se Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva nije bavila ključnim pitanjima kojima se trebala baviti 'nego su dirali ono što je i uspjeh zastupnica u prošlim sazivima, koje su podigle kvotu manje zastupljenog spola s 33 na 40 posto i s jasno definiranim pozicijama manje zastupljenog spola na kandidatskim listama'.

''Ovim sada prijedlogom izmjena i dopuna Izbornog zakona, imate manje zastupljeni spol unutar tri prve pozicije, i dalje je 40 posto, ali bez jasnog pozicioniranja manje zastupljenog spola unutar kandidatskih listi. To je diskriminatoran prijedlog'', smatra Gasal-Vražalica.

Redosljed na listama

Član Komisije Borislav Bojić ističe da su dosadašnja rješenja daleko povoljnija i kvalitetnija nego rješenje koje se sada nudi kada je u pitanju redoslijed žena na samim listama.

''Dosadašnja rješenja u zakonu su bolja od onoga što je ponudila radna grupa, da možete da imate određeni broj žena, ali bilo gdje na listi. Važno je da žene imaju onaj status koji su do sada imale u samom zakonodavstvu '', smatra Bojić.

Komisija je nakon diskusije konstatirala da ne podržava rješenja predviđena prijedlogom Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Zaključeno je da će Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova podržati rješenje za izmjenu Izbornog zakona BiH koji su u parlamentarnu proceduru dostavili članovi ove komisije, a kojim se osigurava jednak tretman osobama oba spola na izbornim listama. Komisija je, s tim u vezi, usvojila i mišljenje koje će biti dostavljeno Kolegiju Predstavničkog doma PSBiH.

U mišljenju se, između ostalog, navodi da je prijedlog Interresorne radne grupe retrogradan i ako se usvoji, mogao bi dovesti do smanjivanja broja žena u zakonodavnoj vlasti, što bi moglo imati dugoročne posljedice, a što je suprotno mišljenju i Venecijanske komisije prema kome u izbornoj godini ne bi trebalo mijenjati pravila formiranja kandidatskih listi, jer to može uticati na stabilnost izbornog zakona.

Gender kvote efikasno sredstvo

Također, Venecijanska komisija smatra da su gender kvote efikasno sredstvo za povećanje broja žena u zakonodavnim tijelima, ali bez utvrđenog redoslijeda na listama ne mogu dovesti do ravnopravne zastupljenosti oba spola. Ako na listama ima 40 posto kandidatkinja, ali su raspoređene na dnu liste, to može rezultirati da žene uopće ne budu izabrane, navedeno je u Mišljenju Komisije.

Komisija podsjeća i na zaključak koji je Zastupnički dom usvojio na prošloj sjednici prilikom razmatranja Izvještaja Interresorne radne grupe, a kojim se opredijelio za zadržavanje sadašnjeg rješenja o rasporedu kandidata u Izbornom zakonu BiH.

Zbog svega navedenog, Komisija će inzistirati na svom prijedlogu o istom broju kandidata oba spola na listama uz naizmjenično navođenje, te neće podržati promjene koje se u tom smislu predlažu u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Borjana Kišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović, a koje je utvrdila Interresorna radna grupa.

Kopirati
Drag cursor here to close