Novi javni poziv

2.398.000 KM za projekte u povratničkim zajednicama

Novi javni poziv za projekte u povratničkim zajednicama BiH
Vijesti / Flash | 14. 09. 2018. u 14:14 Fena
Novi javni poziv za projekte u povratničkim zajednicama BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine odlučila je danas na sjednici da u ovoj godini bude izdvojeno 2.398.000 KM za projekte u povratničkim zajednicama, od toga 1.798.000 KM za projekte infrastrukture a 600.000 KM za elektrifikaciju, izjavio je novinarima predsjednik te komisije Mato Jozić.

Javni poziv općinama i gradovima za kandidiranje projekata bit će objavljen do kraja ovog mjeseca. Komisija očekuje da će do polovine studenog imati sve aplikacije kako bi načinila rang listu.

Nakon današnje sjednice Komisije, potpisani su sporazumi s 40 gradonačelnika i načelnika u Bosni i Hercegovini o provedbi infrastrukturnih i projekata elektrifikacije u povratničkim naseljima na teritoriji tih lokalnih zajednica. Ovi sporazumi su postignuti na osnovu prethodnog javnog poziva i ukupno su vrijedni 2.225.000 KM. Prema Jozićevim riječima, za tridesetak lokalnih zajednica odobren je 51 projekat komunalne i socijalne infrastrukture te 26 projekata putne infrastrukture.

Jozić je izrazio nadu da će na osnovu novog javnog poziva, o čijem je raspisivanju Komisija odlučila danas, biti urađeno ono što nije postignuto prethodnim.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je nakon sjednice izjavila da je politika Komisije usmjerena na pomoć povratnicima koji žele trajno ostati u prijeratnim mjestima življenja. Komsija je ostvarila punu suradnju s njihovim lokalnim zajednicama, općinama i gradovima, svjesna da one najbolje znaju uvjete i potrebe povratnika za infrastrukturom i elektrifikacijom.

Suradnja s lokalnim sredinama, odnosno prenošenje najvišeg nivoa odgovornosti na njih za kandidiranje i provedbu projekata ujedno je novina u radu Komisije umjesto ranije suradnje s nevladinim organizacijama ili vjerskim zajednicama, rekla je Borovac.

Po njenim riječima, na osnovu dosadašnja tri javna poziva obnovljeno je oko 400 objekata u pogledu pristupa elektrifikaciji, izgrađeno ili obnovljeno 50 kilometara puteva i vodovoda, uređene ambulante, dječiji vrtići, igrališta i realizirane druge potrebe povratničkih sredina.

Od 2004. godine, otkad postoji Komisija za izbjeglice i raseljene osobe BiH, realizirani su projekti za koje je, samo od proračunskog novca, izdvojeno 170 milijuna KM, zaključila je ministrica Borovac i najavila nastavak ispunjavanje obveza Komisije kad je riječ o pomoći povratnicima preko njihovih općina i gradova.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, jedan od današnjih potpisnika sporazuma lokalnih zajednica s Komisijom, rekao je da planirana infrastruktura dolazi u pravo vrijeme i u prave ruke, dok je načelnik općine Foča u Federaciji BiH Zijad Kunovac također izrazio zahvalnost i zadovoljstvo što je Komisija prepoznala potrebe lokalnih zajednica u pogledu realizacije povratka.

Kopirati
Drag cursor here to close