UABNOR MOstar

Kome smeta 'Veležov' narodni heroj Jusuf Čevro?

Udruženje antifašista i boraca NOR - a Mostar uputilo je priopćenje za javnost
Vijesti / Flash | 22. 10. 2020. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Mostaru je nastavljeno uništavanje antifašističkog naslijeđa. Ovaj put na meti je, u samom središtu grada, park u kojem je nekih davnih godina uređen mali spomen kompleks s bistom narodnog heroja Jusufa Čevre. Bista je ranije nestala, a sada su radnici JP Komunalno sve ostalo uništili s namjerom da prave nešto drugo'', navodi se u priopćenju za javnost upućenom iz Udruženja antifašista i boraca NOR - a Mostar.

Podsjetimo se, Jusuf Čevro rođen je 25. veljače 1914. godine u Mostaru.

Kao mladi krojački radnik rano se uključio u rad revolucionarne radničke omladine Mostara i sindikalne podružnice tekstilno-krojačkih radnika.

Bio je među prvim omladincima koji su dolazili u Radnički dom, i po zadatku partijskog rukovodstva radili na preuzimanju i stabilizaciji Doma, i obnavljanju sindikalnih organizacija. Kao predsjednik sindikalne podružnice tekstilno-krojačkih radnika, organizirao je 1936. godine štrajk krojača, koji je trajao mjesec dana. Pomagao je štrajkove rudara, građevinara, mesara, i u njima sudjelovao.

U kući poznatog mostarskog revolucionara Gojka Vukovića, Jusuf je 31. srpnja 1941. godine održao sastanak s grupom komunista, na kome su razrađivani partijski zadaci u vezi s oružanom borbom. Ustaše su otkrile mesto održavanja sastanka i izvršile napad. Grupa je tada pružila otpor, a Jusuf je uspeo da pobjegne, prepliva Neretvu i da se skloni. Pošto je bio potkazan, ustaše su uspele da ga uhite.

U ustaškom zatvoru u Mostaru, bio je strahovito mučen – vješali su ga za noge, tukli motkama, boli noževima, držali ga bez hrane dajući mu da pije samo slanu vodu. I pored toga ustaše nisu uspele da od Jusufa iznude bilo kakve podatke o partijskoj organizaciji Mostara i njenom radu. Potpuno fizički uništenog i izmučenog, ustaše su ga s Slobodanom Vukovićem, sinom revolucionara Gojka Vukovića streljale na mjestu Ovojci, kod sela Pologa, u blizini Mostara, 1. kolovoza 1941. godine.

Dana 23. srpnja 1952. godine, proglašen je za narodnog heroja. Jusuf Čevro jedan je od devet "Veležovih" narodnih heroja.

Godine 1965. njegovi posmrtni ostaci su prenijeti i sahranjeni na Partizanskom groblju u Mostaru.

Kome smeta sjećanje na Jusufa Čevru?

''Čvrsto vjerujemo, a u to smo se posljednjih godina puno puta uvjerili, da je uništavanje i poticanje uništavanja antifašističkog naslijeđa direktna podrška i poticaj neofašističkom organiziranju i djelovanju. Do sada smo uvjeravani da to čine neodgovorne grupe huligana, međutim to sada čini Javno poduzeće u vlasništvu Grada Mostara'', poručili su iz UABNOR-a Mostar.

Pitaju ''tko su nalogodavci i kreatori ovog čina, tko su odgovorni kojima smeta sjećanje na narodnog heroja Jusufa Čevru''?

Traže hitno zaustavljanje započetih radova i vraćanje u zatečeno stanje.

Traže hitno javno obznanjivanje nalogodavaca ovog necivilizacijskog čina, te njihovo najoštrije sankcioniranje.

Pozvali su gradsku organizaciju SDA da se o svemu očituje, jer ovo u ovom dijelu grada nije se moglo napraviti bez znanja i suglasnosti njihovih kadrova.

Ako se započete radnje ne zaustave, protiv odgovornih pojedinaca, ali i nadležnih organa pokrenut će sudske procese.

Dodaju kako je krajnje vrijeme da se ovdje počne zaustavljati poticanje neofašizma.

Kopirati
Drag cursor here to close