'Samo manjina'

Komarica: Hrvati u BiH su od konstitutivnog naroda postali 'manjina'

Vijesti / Flash | 11. 10. 2016. u 14:45 Sa.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u utorak je u Osijeku upozorio da su bosanskohercegovački Hrvati od formalno konstitutivnog naroda u BiH, postali 'samo manjina' u očima vrlo utjecajnih političkih predstavnika.

Tijekom susreta s predsjednikom osječkoga Gradskog vijeća Antom Đapićem, biskup Komarica naglasio je da mnogi ne shvaćaju koliko je to dramatično.

Hrvata nema u pola BiH

Dodao je da hrvatskoga naroda de facto nema u pola Bosne i Hercegovine osim, kako je rekao, 'jednog staračkog doma, a to je Republika Srpska, gdje Hrvati nisu ni nacionalna manjina, ali se unatoč tome još uvijek ne predaju', javila je Hina.

Banjolučki biskup istaknuo je da se u Bosni i Hercegovini kao i u Hrvatskoj mora zajamčiti ravnopravnost svih ljudi te dodao kako i oni imaju pravo na temeljna ljudska prava.

Hrvati u BiH se bore za temeljna ljudska prava

Poučen iskustvom rekao je kako imamo neuke političare zbog čega su prije nekoliko godina izdali početnicu za njih „Politika po mjeri čovjeka“, na temelju socijalnog nauka crkve. Njega su poslali svim političarima, hrvatskim, srpskim i bošnjačkim, a sada se uz pomoć određenih utjecajnih sredina trude otvoriti školu za političare u Banja Luci kako bi dali svoj doprinos onome tko će voditi narod, dodao je.

Anto Đapić rekao je kako u Hrvatskoj ima puno problema, ali oni nisu ništa u odnosu na ono što se događa s Hrvatima i katolicima u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je kako se Hrvati u Republici Hrvatskoj bore za bolji životni standard, a Hrvati u BiH za temeljna ljudska prava.

Banjolučkog biskupa Komaricu u pratnji generalnog konzula Republike Hrvatske u Republici Srpskoj Zlatka Kramarića potom je u posjet primio i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Kopirati
Drag cursor here to close