BiH

''KOMA'' protiv nacionalnih stranaka

Novi pristup procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini ponudit će Deklaracija marginaliziranih grupa ''Dovršite proces pomirenja-Mi već jesmo''.
Vijesti / Flash | 28. 01. 2019. u 13:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi pristup procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini ponudit će Deklaracija marginaliziranih grupa ''Dovršite proces pomirenja-Mi već jesmo'', koja je predstavljena danas na radionici u Sarajevu.

U Deklaraciji se traži da se aktualni problemi (socijalna isključenost i neprovođenje instrumenata zaštite ljudskih prava) riješe i time stvore uvijeti za drugačiji položaj i ulogu marginaliziranih građana u pomirenju.

''Proces pomirenja dugo traje i očigledno se više radi na svađanju nego na mirenju. Neophodno je u taj društveni proces naći novog nositelja – onoga koji ima zajednički interes za mir, stabilnost, saradnju i zajedništvo što je sinonim za pomirenje. To jesu marginalizirane grupe kojima trebaju mir i stabilnost da bi se riješili njihovi osnovni problemi '', kazao je direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić.

Poručuje da su marginalizirane grupe pomirene u kontekstu vjerskih i nacionalnih razlika, ali nisu u kontekstu svog društvenog statusa – diskriminacije i socijalne isključenosti.

''Marginalizirane grupe nikada neće pomiriti nacionalne stranke, tako da tražimo drugo rješenja, među kojima je Koalicija marginaliziranih grupa ''KOMA'', koja ima više od 100 organizacija i pojedinaca iz cijele BiH '', dodao je Papić.

Nakon održane radionice Deklaracija će biti ponuđena na potpisivanje članicama KOMA-e. 

Jedan od aktivnih članova je Udruženje ''Ružičnjak'', čija je predsjednica Jasna Rebac istakla da se od završetka rata do danas nije okončao proces pomirenja u BiH i šire.

''Marginalizirane grupe mogle bi biti primjer mosta, koji spaja sve ljude i koje prednjače u radu na svim procesima pomirenja. Formalno smo se pomirili, ali nismo ni kao građani ni kao narodi jel' da jesmo ne bismo govorili o ovom procesu '', zaključila je Rebac.

Predstavljanje Deklaracije dio je projekta ''Uloga marginaliziranih grupa u procesu pomirenja u BiH'' koji provodi Fondacija za socijalno uključivanje u BiH uz podršku Ambasade Njemačke u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close