Borba s kriminalom

Kolumbija će bombardirati kriminalne bande

Vijesti / Flash | 06. 05. 2016. u 09:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolumbija je odlučila uposliti 'sve državne snage' , podrazumijevajući i zračna bombardiranja, protiv glavnih kriminalnih bandi u zemlji, priopćili su jučer dužnosnici.

Ministar obrane Luis Carlos Villegas je najavio usvajanje direktive koja omogućava 'primjenu svih državnih snaga na sve oružane organizirane grupe '.

Izvori bliski vladi su precizirali da korištenje državne sile, po međunarodnom pravu, podrazumijeva između ostalog 'operacije zračnih napada'. Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos, koji je pokrenuo pohod protiv naoružanih bandi, izjavio je u nedavnom razgovoru da 'ako zakon dozvoli', on će narediti zračna bombardiranja.

Ova nova strategija je stupila na snagu jučer protiv tri najveće kolumbijske kriminalne bande, Klan Usuga, Los Pelusos i Los Puntilleros. Sve tri su odsada službeno označene kao 'organizirane kriminalne grupe', jer raspolažu kampovima, teškim oružjem i uniformama.

'Od danas, ove tri organizacije su pod potjerom u koordinaciji s oružanim snagama i policijom', naglasio je ministar odbrane.

Govorio je nakon sastanka u Apartadu, mjestu u blizini Uraba zaliva, na sjeveru Kolumbije, zoni pod utjecajem Klana Usuga, najveće kolumbijske kriminalne bande, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close