Pitanje

Koliko je pravosudni sustav u BiH transparentan?

Iako je bh.praksa pokazala da političari nerijetko za svoje propuste ili pogrešne procjene okrivljuju upravo medije u BiH, prošla godina je pokazala koliko je uloga medija bitna za bh. društvo.
Vijesti / Flash | 26. 05. 2021. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko je važna uloga medija u bh. društvu vidjelo se to u periodu pandemije koronavirusa. Mnoge afere ne bi bile otkrivene, kao ni pokrenuti procesi pred pravosudnim organima da nije bilo istraživačkog novinarstva i traženja odgovora. Ipak, jasno je da pravosudne institucije nisu previše otvorene za pružanje informacija. I tu se postavlja pitanje koliko je pravosudni sustav u BiH zaista transparentan?

Iako je bh.praksa pokazala da političari nerijetko za svoje propuste ili pogrešne procjene okrivljuju upravo medije u BiH, prošla godina je pokazala koliko je uloga medija bitna za bh. društvo. Ponajviše jer je jedna istraživačka priča kao rezultat donijela optužnicu i sudski proces u Sudu BiH.

“Pravosudne institucije kao garant vladavine prava trebaju biti predvodnici transparentnosti. U isto vrijeme pandemija nam je pokazala koliko je važna uloga novinara i medija kao korektivnog faktora u društvu”, ističe Matthew Field, veleposlanik Velike Britanije u BiH.

Stanje је na terenu daleko drugačije. Medijima je otežano zbog nedostatka informacija i zatvorenosti prvosudnih institucija. Jedan od primjera jesu i prošlogodišnja događanja u VSTV-u, instituciji koja se nije mogla pohvaliti čestom javnom pružanju informacija. Novi predsjednik VSTV-a vjeruje da je transparetnost ključna u radu.

“Reći ću da smo mi na prethodnoj sjednici usvojili Pravilnik o anonimizaciji sudskih odluka kojim smo značajno otvorili sudske odluke, ostaje neotvoreno samo ono što mora biti tako prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka i drugim propisima”, kaže Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a BiH.

Video: Koliko je pravosudni sistem u BiH zaista transparentan?

Predsjednik Ustavnog suda BiH naglašava da svi sudovi nemaju jednak položaj i da je nivo transparentnosti različit. Ipak mišljenja je da državni ili entitetski sudovi moraju redovno informirati javnost. Ipak, praksa je na državnim sudovima ili državnom tužiteljstvu da su često površni odgovori jedini odgovori.

“Tužiteljstvo ima svoje razloge zbog kojih govori da li je nešto u toku, da li nešto može reći, ja u taj dio ne bih želio da ulazim. Ali sudovi su dužni da se daleko transparentnije i javnije upuštaju u relaciju prvenstveno sa medijima, koji su predstavnici javnosti”, naglašava Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH.

Iako postoje pomaci u unapređenju transparentnosti pravosudnih institucija, stanje na terenu ukazuje da su rezultati daleko od zadovoljavajućih. Da su dostupniji i otvoreniji prema medijima, a time i javnosti, možda bi stupanj nepovjerenja bio bar malo manji, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close