Kakvi postotci!

Kolektivna norma u tužiteljstvu ZDK 100,15 posto

Kvaliteta optužnica iznosila je 94,11 posto te to govori da su tužitelji nastojali da optužnice dokumentirati s dovoljno dokaza i da pred sud ne izvode ljude koji će biti oslobođeni.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2019. u 14:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona Vesna Kaknjo, prezentirajući izvještaj o radu tog tužiteljstva za 2018. godinu tokom koje su u radu imali 13.166 predmeta, istaknula je kako su ostvarili kolektivnu normu od 100,15 posto.

Dobar postotak u vezi dokumentacije

''Norma bi bila i veća da se, po kriterijima VTST-a, norma ne dijeli i s tužiteljima koji nisu efektivno na poslu, koji nisu ocjenjivani ili su izabrani tek krajem godine'', rekla je na pres-konferenciji Kaknjo, navodeći da su imali troje takvih tužitelja.

Govoreći o kvaliteti optužnica, rekla je da je ona iznosila 94,11 posto te da to govori da su tužitelji nastojali da optužnice dokumentirati s dovoljno dokaza i da pred sud ne izvode ljude koji će biti oslobođeni.

Još bolji napredak ostvaren je u kvalitetu istraga, koje su, kako je navela, uspješno okončali u 99,4 posto slučajeva.

Potreban veći kadar

Nakon što su dobivanjem nove zgrade uvjeti rada od prošle godine postali odlični, ostao je, kazala je Kaknjo, problem kadrovske nepopunjenosti za bolji rad te ustanove.

''Od 66 po sistematizaciji radnih mjesta namještenika, popunjeno ih je 48, a od 19 mjesta državnih službenika imamo uposlenih devet. Od 33 sistematizirana radna mjesta tužitelja, nedostaju još dva'', dodala je Kaknjo.

Zastarenje u 18 predmeta

U predviđenom roku riješeno je 77 posto, a s prekoračenjem predviđenog roka 23 posto predmeta. Apsolutne i relativne zastare krivičnog gonjenja došlo je u 18 predmeta. 

U oblasti privrednog kriminala i korupcije tokom prošle godine bilo je 580 prijava, a iz ranijeg perioda preneseno je 367 predmeta. Protiv 95 osoba podnešene su i optužnice.

U oblasti ratnog zločina ukupno je u radu bilo šest prijava protiv devet lica i pet novih prijava protiv osam lica. Vođeno je devet istraga protiv 15 osoba, a podignuta jedna optužnica protiv dvije. Protiv pet osoba obustavljena je istraga.

Kopirati
Drag cursor here to close