Parlament Federacije BIH

Kojović protiv Čavare jer je dočekao Kordića po povratku iz Haaga

Vijesti / Flash | 09. 02. 2015. u 13:26 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predrag Kojović, delegat Srbin, pozvao je ostale kolege Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da na današnjoj sjednici u Sarajevu ne odobre listu na kojoj je za novog predsjednika FBiH kandidiran Marinko Čavara, Hrvat po nacionalnosti i stranački kadar Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Kojović je kao razlog naveo to što je Čavara bio jedan od dužnosnika koji su svečano dočekali Darija Kordića po povratku iz zatvora, kojeg je Haški tribunal osudio na 25 godina zbog zločina, počinjenih u ratu.

Kojović je kazao i da su sadašnja predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara, kao i lider HDZ-a Dragan Čović također bili među dužnosnicima koji su svečano dočekali Kordića iako je on osuđen za zločine među kojima je masakr nad civilima u selu Ahmići.

Predragu Kojoviću verbalno se usprotivio Ivo Tadić iz delegatskog kluba Hrvata, rekavši da njegov (Kojovićev) istup doživljava kao napad na hrvatski narod.

Nakon toga je govorio Slaviša Mihajlović, delegat Srbin, član Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Kazao je da Milan Dunović iz Demokratske fronte - Željko Komšić, kandidat srpske nacionalnosti za jednog od dvoje potpredsjedavajućih FBiH, ne može legitimno predstavljati srpski narod u Federaciji BiH jer njegovu kandidaturu ne podržava većina članova srpskog kluba u Domu naroda.

Na današnjoj sjednici ovog Doma, koja je u toku u Sarajevu, na dnevnom redu je izbor novog predsjednika i dvoje potpredsjedavajućih FBiH.

Kako ovi rukovodioci, prema Ustavu, treba da budu predstavnici sva tri konstitutivna naroda, Marinko Čavara je kandidiran kao Hrvat za predsjednika, Dunović, Srbin, za jednog od dvoje potpredsjedavajućih, a za drugu dopredsjedavajuću iz reda bošnjačkog naroda Melika Mahmutbegović.

Predstavnički dom je danas zasjedao i odobrio zajedničku listu na kojoj su imena ovih kandidata za novu izvršnu vlast FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close