Uniforma Vojske RS je znak neprijateljstva prema BiH

Kojović: Dodik se ovaj put igra vatrom

Oružane snage BiH su jedno od najvećih dostignuća Daytonskog mirovnog sporazuma i pokušaj njihovog destruiranja i vraćanja jednog njihovog dijela na ratne staze, makar i na simboličkom planu, u vidu uniforme, rušenje je mira
Vijesti / Flash | 12. 05. 2019. u 17:35 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović smatra da je poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, na proslavi Dana Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, da vojnici tog puka sljedeće godine obuku uniforme Vojske RS rušenje mira. 

''Dodik se ovaj put igra vatrom više nego ikad dosad. To je ona točka koja, kad bi se dogodila, više ne bi bilo povratka s puta novih stradanja. Oružane snage BiH su jedno od najvećih dostignuća Daytonskog mirovnog sporazuma i pokušaj njihovog destruiranja i vraćanja jednog njihovog dijela na ratne staze, makar i na simboličkom planu, u vidu uniforme, rušenje je mira. Uniforma Vojske Republike Srpske jasan je znak neprijateljstva prema BiH. S tom uniformom povezana su najstrašnija sjećanja, na genocid i na druge stravične zločine. Nemoguće bi bilo prihvatiti njihov povratak'', istakao je Kojović, priopćeno je iz Naše stranke. 

/ Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić

Nezavisni blok smatra da je današnje obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na obilježavanju napad Dana Vojske RS direktni na mir i stabilnost i da predstavlja sigurnosnu prijetnju za BiH i regiju.

''Za one koji ne razumiju zašto je važno da se ne dozvoli ulazak u vlast Dodikovog SNSD-a u Vijeće ministara BiH dok se ne preda godišnji nacionalni plan za NATO i dok predstavnici iz entiteta RS-a ne prihvate poštovanje Zakona o obrani BiH i zašto je Bosni i Hercegovini neophodno sposobnije probosansko vodstvo i politika koja će znati i moći okupiti značajne prijatelje u svijetu koji će zaustaviti ovakve političare i napade na mir i stabilnost u zemlji i regiji, ovo je jasan znak i odgovor'', rekao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Zato bi, smatra on, pristajanje SDA ili bilo koje probosanske stranke na podršku izbora novog predsjedavajućeg Vijeća ministara iz Dodikovog SNSD-a bila velika nacionalna izdaja ove zemlje.

''Siguran sam da postoje snage koje to razumiju i koje će takve pokušaje moći spriječiti. Nikakve argumentacije niti sitne međustranačke trgovine ne smiju i neće proći u ovom slučaju'', istaknuo je Šepić.

Nezavisni blok će zatražiti u Parlamentu BiH da se izvrši revizija i analiza poštovanja aneksa o ravnoteži vojnih snaga u zemljama regije (BiH, Srbija, Hrvatska), koja je i Daytonska obveza.

''Niko nema pravo bez suglasnosti drugih povećavati vojne snage u regiji i siguran sam da će nas naši partneri iz SAD-a i EU-a podržati u ovim zahtjevima. Ova priča o ratu i dizanje tenzija u BiH i regiji mora se prekinuti i mora imati jasan i institucionalan odgovor s patriotske strane u BiH i naših prijatelja širom svijeta'', smatra Šepić, priočeno je iz Press službe Nezavisnog bloka.

Kopirati
Drag cursor here to close