Sporan naziv

Kojović: Čovićev ured nije po Ustavu

Vijesti / Flash | 12. 04. 2016. u 10:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naziv ureda koji je jučer otvorio Dragan Čović u Mostaru nije u skladu sa Ustavom BiH. Naime, Ustav BiH ne poznaje pojam 'hrvatskog člana Predsjedništva', već člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda'', ocijenio je danas predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

''To znači da, po Ustavu BiH, među članovima Predsjedništva mora biti jedan koji se izjašnjava kao etnički Hrvat, ali niti ekskluzivno predstavlja niti mora biti izabran isključivo od onih koji se izjašnjavaju kao etnički Hrvati. Stavljanjem sintagme 'hrvatski član' umjesto 'član iz reda hrvatskog naroda', Dragan Čović grubo krši Ustav s ciljem da ostvari svoj politički cilj, a to je da umjesto konstitutivnosti hrvatskog naroda uspostavi ustavnu konstitutivnost HDZ-a'', kazao je Kojović.

U priopćenju za javnost Kojović je dodao kako je legitimno u svakom društvenom poretku boriti se za promjenu ustava, "ali ako tvrdite da ste, kao što to često tvrdi gospodin Čović, – legalista, onda morate poštovati ustav, sve dok ga ne promijenite na način predviđen ustavom''.

''Mi u Našoj stranci smatramo niz ustavnih odredbi diskriminirajući, kao na primjer činjenicu da su Ostali građani drugog reda u BiH, ali se za promjene borimo poštujući demokratske procedure kojima se mijenjaju zakoni i Ustav. Dotle se Dragan Čović ponaša i prema Ustavu BiH i prema građanima BiH koji se izjašnjavaju kao Hrvati – kao da su oni njegovo vlasništvo s kojim može raditi šta mu je volja'', naveo je Kojović u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close