Zračni napad

Koalicijski avioni bombardirali položaje sirijske vojske, Rusi prekinuli napad

Vijesti / Flash | 17. 09. 2016. u 21:03 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija predvođena SAD bombardirala je pozicije sirijske vojske u blizini Deir el-Zora, potvrdilo je rusko Ministarstvo obrane. Kako se navodi, u napadu su poginula najmanje 62 sirijska vojnika, a još oko 100 je ozlijeđeno, prenosi B92.

"Danas je međunarodna koalicija protiv ID (dva F-16 i dva A10 aviona) izvela četiri udara na pozicije snaga sirijske vlade u blizini aerodroma Deir el-Zor. Avioni koalicije upali su u sirijski zračni prostor sa iračke granice", priopćilo je ministarstvo.

Akcija koalicije je 'očito popločavanje puta Islamskoj državi koja sada može napadati', priopćio je sirijski General-stožer. Sirijska vojka je nazvala bombardiranje 'ozbiljnom i nesumnjivom agresijom' protiv sirijskih snaga i 'neospornim dokazom' da SAD podržavaju Islamsku državu.

U priopćenju Pentagona se kaže da je 'zračni napad obustavljen odmah nakon što su ruski dužnosnici obavijestili dužnosnike koalicije da postoji mogućnost da su osoblje i vozila koji su uzeti na nišan dio sirijske vojske', navodi AP.

"Koalicijske snage ne bi namjerno gađale sirijsku vojnu jedinicu", ističe se u priopćenju vojske SAD-a. SAD do sada nikad nisu izravno gađale snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada tijekom petogodišnjeg građanskog rata u Siriji, napominje američka agencija.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov je ranije danas rekao da su u napadu ubijena 62 sirijska vojnika i da se napad dogodio kod aerodroma u Deir el-Zoru na istoku Sirije, a izvela su ga dva aviona F-16 i dva aviona A-10. Nije naveo kojoj zemlji pripadaju ti avioni, ali je rekao da su dio međunarodne koalicije.

Kopirati
Drag cursor here to close