Potrebno još puno posla...

Koalicija 'Pod lupom': Izborne nepravilnosti pred izbore

Za bolje izbore u BiH nam treba još puno rada
Vijesti / Flash | 15. 10. 2020. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' koja zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa promatra predizborni period u BiH je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu predstavila Prvi preliminarni izvještaj o dugoročnom promatranju Lokalnih izbora 2020. za period od 07. 09. do 11. 10. 2020. godine. Stotinu dugoročnih posmatrača Koalicije „Pod lupom“ izvještavaju na tjednoj razini o aktivnostima na terenu, te su do sada poslali ukupno 711 redovnih izvještaja o ključnim nalazima posmatranja i održali 853 sastanka sa različitim akterima izbornog procesa.

Promatrači/ce Koalicije ''Pod lupom'' zabilježili su ukupno 538 različitih izbornih nepravilnosti u periodu od 07. 09. - 11. 10. 2020. godine. Najveći broj izbornih nepravilnosti odnosi se na 185 slučajeva preuranjene izborne kampanje u 59 općina/gradova u BiH te 105 slučajeva zloupotrebe javnih resursa i/ili funkcija u svrhu izborne kampanje u 35 općina/gradova.

Preuranjene, zabranjene kampanje

Analiza pristiglih prijava preuranjene, zakonom zabranjene kampanje pokazuje da se najveći broj prijava odnosi na političke subjekte SDA (17), SNSD (12), SDP (7), SDS (7) i HDZ (7), a pristigle prijaveo slučajevima zloupotrebe javnih resursa se u najvećoj mjeri odnose na političke subjekte SNSD (18), SDA (14), SDS Semberije (4), SDS (4) i SDP (4).

''Izborni zakon BiH definira izbornu kampanju kao period od 30 dana uoči izbornog dana u kojem politički subjekti predstavljaju biračima i javnosti svoje programe i kandidate za predstojeće izbore. Izborna kampanja za Lokalne izbore 2020. godine počinje sutra, 16. listopada. Do ovog datuma zabranjeno je bilo kakvo plaćeno javno oglašavanje, kao i sve predizborne aktivnosti političkih subjekata, osim održavanja internih skupova organa i statutarnih tijela političkih subjekata. Koalicija „Pod lupom“ prijavila je više slučajeva preuranjene kampanje SIP-u'', izjavila je Jelena Tanasković-Mićanović, koordinatorica za javne politike Koalicije 'Pod lupom'.

Krađa identiteta

Nepravilnost koja je svakako obilježila dosadašnji izborni period je krađa identiteta i zloupotreba osobnih podataka građana u svrhu glasanja putem pošte. U odnosu na izborne cikluse u posljednjih 6 godina, SIP BiH je zaprimila rekordan broj prijava za glasovanje putem pošte, blizu 130.000 zahtjeva. Broj odbijenih zahtjeva je također rekordan. Promatrači Koalicije „Pod lupom“ zabilježili su ukupno 36 različitih slučajeva koji se odnose na zloupotrebe osobnih podataka za glasanje putem pošte u 23 općina i gradova u BiH.  Koaliciji „Pod lupom“ direktno je prijavljeno 5 različitih slučajeva moguće zloupotrebe osobnih podataka građana/ki za registriranje za glasovanje putem pošte koji se odnose na stotine birača/ica, o čemu je Koalicija „Pod lupom“ obavijestila SIP BiH.

Praksa trgovine mjestima u biračkim odborima nastavlja se i na ovim izborima. Promatrači Koalicije su prijavili navode o 19 slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima u 15 različitih opština i gradova.

Iako nezakoniti, pritisci na birače/ice i kupovina glasova na izborima u BiH već su postali uobičajena praksa. Posmatrači Koalicije izvijestili su o 19 takvih slučajeva u 15 opština i gradova. Navedeni slučajevi odnose se na navode o nuđenju novca u zamjenu za glas, pritiske na zaposlene u javnim poduzećima i slično. Glasine o kupovini glasova zabilježene su u više opština gdje se ti iznosi kreću u rasponu od 50 – 150 KM.  Zabrinjavaju napomene dugoročnih posmatrača o tome da su takvi razgovori i dogovori općeprihvaćeni i da građani/ke ne zaziru od prodaje glasova. Društvene mreže i u ovoj nepravilnosti imaju ulogu gdje se iste koriste za nuđenje novca u zamjenu za glas.

Govor mržnje

Govor mržnje zabilježenje u 17 slučajeva u 14 općina/gradova, a posebno je izražena zloupotreba društvene mreže Facebook za korištenje neprimjerenog govora, posebno od strane kandidata/kinja političkih subjekata. Slučaj koji je privukao najviše pažnje javnosti je spot kojeg je emitovao politički subjekt „Ujedinjena Srpska“, u kojem se na stereotipan i uvredljiv način prikazuju pripadnici konstitutivnih naroda i manjina u BiH.

''Zabilježeni su koordinirani napadi političkih stranaka na nezavisni i nestranački karakter izborne posmatračke misije Koalicije „Pod lupom“ u vidu pokušaja infiltracije stranačkih aktivista u redove nestranačkih posmatrača. Koalicija „Pod lupom“ najoštrije osuđuje ovakvu praksu od strane pojedinih političkih stranaka“'', dodala je Jelena Tanasković-Mićanović.

Dugoročni promatrači/ce Koalicije „Pod lupom“ promatraju i rad lokalne izborne administracije te uglavnom imaju korektnu suradnju sa lokalnim izbornim komisijama.

Nepotpun sustav

Četiri lokalne izborne komisije djeluju u nepotpunom sastavu iako je do izbornog dana ostalo svega mjesec dana, a to su Bosansko Grahovo, Pelagićevo, Teslić i Vukosavlje, dok 14 izbornih komisija nije ispoštovalo Zakon o ravnopravnosti spolova i to podjednako (po 7) na štetu žena i na štetu muškaraca.

Sve lokalne izborne komisije imaju donesen Poslovnik o radu lokalne izborne komisije, a 77 izbornih komisija ili 53,8% od ukupnog broja lokalnih izbornih komisija je imenovalo sekretara što je povećanje u odnosu na izbore 2018. godine. Većina izbornih komisija redovno održava tjedne sastanke, dok je izborna komisija općine Pale (FBiH) održala samo jedan sastank u periodu kojeg pokriva ovaj izvještaj. S poteškoćama u radu u smislu neadekvatnih uslova za rad suočava se 7 lokalnih izbornih komisija što je zabrinjavajuće s aspekta uspješne organizacije lokalnih izbora u ovim opštinama i gradovima. Centar za birački popis dostupan je građanima/kama u svim općinama/gradovima.

Promatrači Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili da je lokalnim izbornim povjerenstvima uloženo 18 prigovora na izborni proces u 16 općina i gradova.  Uloženi prigovori uglavnom se odnose na žrijebanje za članove biračkih odbora i registraciju birača za glasovanje putem pošte.

Ohrabrenje iz SIP-a BiH

''SIP BiH u periodu od raspisivanja izbora održala je više od 40 sjednica. Sjednice SIP BiH otvorene su za javnost, a prenose se uživo putem službenog You Tube kanala. Proaktivnost SIP-a u nastojanju da povrati poljuljano povjerenje građana/ki BiH u izbore, kroz povećanje transparentnosti i blagovremeno razmatranje uočenih nepravilnosti, ohrabruje i predstavlja promjenu nabolje u odnosu na prethodne godine“'', izjavio je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije „Pod lupom“.

Trenutne aktivnosti Koalicije „Pod lupom“ provode se kroz STEP projekt kojeg financira Europska unija, a sufinanciraju Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE). Projekt STEP jača ulogu i kapacitete civilnog društva i građana BiH da efikasno podrže procese demokratizacije doprinoseći slobodnim i poštenim izborima u BiH. U sklopu misije građanskog, nestranačkog promatranja Lokalnih izbora 2020. godine Koalicija „Pod lupom“ na izborni dan planira angažman 3.000 nestranačkih, građanskih promatrača izbornog dana na biračkim mjestima širom BiH.

Zaštita glasova

''Cilj Koalicije „Pod lupom“ su slobodni i pošteni izbori. Cilj Koalicije „Pod lupom“ je zaštita glasova građana birača. Nas ne zanimaju rezultati izbora – zanima nas da ti rezultati budu stvarni odraz izborne volje građana i na tome predano radimo šest godina''', dodao je Dario Jovanović.

Koalicija „Pod lupom“ poziva sve političke subjekte da se pridržavaju izbornih pravila u izbornoj kampanji koja počinje sutra te apelira da ovi lokalni izbori proteknu u demokratskoj atmosferi, mirno i dostojanstveno. Koalicija „Pod lupom“ poziva građane da izađu i ostvare svoje pravo glasa. Promatrači Koalicije „Pod lupom“ će dati sve što je u njihovoj moći da im to pravo nitko ne naruši.

Podsjećamo građane i građanke Bosne i Hercegovine da sve izborne nepravilnosti mogu prijaviti Koaliciji „Pod lupom“ na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org te da prijave uočene izborne nepravilnosti putem navedenih kontakata.

Kopirati
Drag cursor here to close