Hrvatska nije tutor

Klisović: Hrvatska nije dobila zadatak nadzirati BiH

Vijesti / Flash | 10. 12. 2015. u 17:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komentirajući pisanje pojedinih medija da je Amerika od Hrvatske zatražila da nadzire sigurnosno stanje u BiH, zamjenik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović odbacio je takve tvrdnje, naglasivši kako Hrvatska nije nikakav tutor i protektor BiH da bi imala ikakve ovlast da nadzirite BiH te da joj nitko ne može i nije dao takav zadatak.

''Takav zadatak nismo dobili i radimo i dalje na partnerskoj osnovi sa susjednom i suverenom državom, koju kao takvu i priznajemo'', istaknuo je.

''Hrvatska BiH vidi kao suverenu državu, prema tome Hrvatska neće nadzirati BiH. No, ono što Hrvatska može, jeste da na partnerskoj osnovi surađuje s obavještajnom zajednicom BiH, odnosno s državnim organima zaduženim za obavještajni rad oko sprječavanja terorizma i povećavanja ukupne sigurnosti u našoj regiji'', kazao je Klisović u izjavi za medije tijekom sastanka partnerske komisije Američko-jadranske povelje, dodavši kako je to Hrvatska do sada činila i što će i činiti.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je kako su tijekom sastanka članice uputile političku poruku da će još snažnije surađivati.

''Naše agencije i institucije koje se bave pitanjima borbe protiv terorizma već sada imaju veoma visok stupanj suradnje. Maksimalno je napravljen jedan brzi, i praktički bez ikakvih poteškoća, protok svih bitnih informacija o potencijalno sigurnosno opasnim osobama i svih drugih mogućnih tema koje se tiču ovog pitanja'', kazao je ministar Crnadak.

''Naša je deklarativna poruka bila da i mi na političkoj razini, a i agencije nastave ovu suradnju i da je još pojačaju. Smatram kako je to najbolji odgovor kada je u pitanju borba protiv terorizma. Što se tiče sigurnosne situacije u BIH i regiji, mislim da je u suštini najbolja ocjena ta da mi zajedno sa svim našim susjedima i partnerima u regiji nastavljamo da radimo na svim sigurnosnim pitanjima maksimalno predano, jer smo svjesni svih potencijalnih opasnosti koje postoje'', dodao je.

Izrazio je mišljenje kako ne treba davati nekakve snažnije ocjene i unositi neku vrstu straha i panike jer upravo to i jeste intencija kod onih koji su na neki način na drugoj strani kada je u pitanju ova borba.

Svi smo opredijeljeni da nastavimo da jačamo svoje kapacitete i svoje institucije koje se bave pitanjima borbe protiv terorizma unutar svojih zemlja i opredijeljeni smo da još bliže surađujemo između sebi i da je to recept koji će donijeti pobjedu u ovoj borbi, zaključio je.

Govoreći o Američko-jadranskoj povelji, zamjenik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović kazao je kako je Hrvatska od samog početka dio ove povelje i smatra da je ona izuzetno važan mehanizam pripreme za članstvo u NATO-u.

Regionalna suradnja je uvijek bila od važnijih kriterija kroz koje se prosuđivala spremnost za NATO, ustvrdio je, naglasivši pritom kako takva suradnja nije važna samo zbog NATO-a već i "zbog nas samih jer smatramo kako će kroz regionalnu suradnju biti puno bolje zadovoljeni naši sigurnosni interesi, kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama u regiji''.

Zaključio je kako će Hrvatska kada slijedeće godine preuzme predsjedavanje Američko-jadranskom poveljom izaći s konkretnim planovima i aktivnostima koje će poduzimati za vrijeme svog predsjedavanja.

Inače, u Mostaru je danas održan sastanak Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (The US - Adriatic Charter - A5) na razini ministara vanjskih poslova, a koji se održava u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine Američko-jadranskom poveljom.

Domaćin sastanka bio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Sastanak je podijeljen u dvije sesije i to na temu "Trenutno stanje odnosa u regiji i izgledi za daljnje euroatlantske integracije zemalja Američko-jadranske povelje" te na temu "Najnoviji sigurnosni izazovi, jačanje regionalne suradnje i doprinos operacijama podrške miru".

Američko-jadransku povelju potpisali su ministri vanjskih poslova Hrvatske, Albanije i Makedonije, te tadašnji državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država 3. svibnja 2003. godine u Tirani. Bosna i Hercegovina je pristupila u punopravno članstvo Povelje 2008. godine i od tada aktivno sudjeluje u ovom regionalnom forumu.

Države članice Američko-jadranske povelje su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i SAD. Poveljom je osnovana Partnerska komisija koja postavlja političke smjernice za međusobnu suradnju. Partnerska komisija se sastaje jednom do dva puta godišnje na razini ministara vanjskih poslova ili njihovih pomoćnika.

Današnjem sastanku, uz ministra Crnatka, nazočili su i zamjenik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić, direktor Ureda za južnu i centralnu Europu State Departmenta Thomas Yazdgerdi, zamjenica ministra vanjskih poslova Makedonije Dragana Kiprijanovska i zamjenica ministra vanjskih poslova Albanije Odeta Barballushi.

Kopirati
Drag cursor here to close