Novi sustav

Klikom do imovine kriminalaca u BiH

Prema njihovim riječima, na ovaj način će nadležnim pravosudnim organima biti značajno olakšan rad na sprečavanju kriminalaca da profitiraju od nezakonitih aktivnosti.
Vijesti / Flash | 23. 01. 2020. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini od siječnja počeo je s radom sustav za elektronsko evidentiranje oduzete imovinske koristi/imovine stečene izvršenjem kaznenog djela u sudovima i tužiteljstvima, rečeno je za Nezavisne novine u Izaslanstvu EU.

Prema njihovim riječima, na ovaj način će nadležnim pravosudnim organima biti značajno olakšan rad na sprečavanju kriminalaca da profitiraju od nezakonitih aktivnosti.

"Za svaku zemlju najvažnije je da prekine funkcioniranje kriminalnih grupa i da ih obeshrabri oduzimanjem dobiti koju ostvare kriminalnim radnjama. Cilj primjene modula je olakšavanje postupaka provjere i dostave podataka u predmetima u kojima je tužiteljstvo predložilo, a sud donio odluku o oduzimanju bespravno stečene imovine", rečeno je.

Kako je objašnjeno, primjena ovih modula će omogućiti nadležnim tijelima da u svakom trenutku mogu provjeriti koliko je bilo financijskih istraga, privremenih i trajnih oduzimanja imovine, koje vrijednosti i u kojim postupcima za pojedina kaznena djela, uz sve podatke o osobama osumnjičenim, optuženim i osuđenim za ta kaznena djela.

"Podaci o izvršenju sudskih presuda kojima je izrečena mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene činjenjem kaznenog djela presudni su za smisleno prikupljanje pravosudnih podataka i njihovu obradu", naglasili su.

Iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTS) BiH, koji je surađivao sa EU u implementaciji ovog rješenja, rečeno je "Nezavisnim" da je sistem razvijen u okviru Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužiteljstvima te da će se njegovom primjenom proširiti funkcionalnost.

"Modul je namijenjen sudovima i tužiteljstvima u svrhu detaljnog evidentiranja podataka iz prijedloga za oduzimanje imovinske koristi i odluka o oduzimanju imovinske koristi i njihovog praćenja. Pored toga, podaci evidentirani u ovom modulu će, u skladu sa važećim propisima, u formi izvještaja biti dostupni nadležnim tijelima i drugim zainteresiranim stranama", istakli su oni, ali su i naglasili da ovi podaci neće biti dostupni na internetu, već će se koristiti interno.

Eldan Mujanović, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, rekao je "Nezavisnim" da je zadovoljan implementacijom ovog sistema.

"Novi modul može poslužiti kao primjer najbolje prakse drugim zemljama u regionu koje treba da izgrade slične mehanizme", istakao je Mujanović.

U cilju jednostavnije primjene novog modula i boljeg razumijevanja cijelog procesa oduzimanja imovine, VSTS je pripremio korisničke priručnike o upotrebi modula i distribuirao ih sudovima i tužiteljstvima u BiH. Tijekom godine će biti organizirani treninzi u većim centrima u BiH, kako bi se osoblje obučilo za rad na ovim predmetima.

U izaslanstvu podsjećaju da je oduzimanje ove imovine propisano svim kaznenim zakonima u BiH, kao i posebnim zakonima u entitetima i Brčko distriktu. Modul je razvijen uz financijsku podršku EU, a Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom obezbijedila je stručni doprinos.

Kopirati
Drag cursor here to close