Novac i proračun

Kladionice posvađale koaliciju

Vijesti / Flash | 11. 05. 2016. u 19:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je SDA povukla prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću, nastavljaju se prepucavanja na relaciji političari – priređivači igara na sreću.

Amir Zukić, zastupnik SDA u Federalnom parlamentu, kaže da ne odustaju od izmjena zakona, no žele da te izmjene napravi Vlada Federacije i Ministarstvo financija. Oni kojima smetaju ove izmjene, Zukiću konstantno prijete i šalju uvredljive poruke.

Zakon o igrama na sreću u Federaciji posvađao je koalicijske partnere. Bura se ne stišava. Iz SDA insistiraju na donošenju novog zakona kojim bi se, kako oni tvrde, riješio financijski kolaps u Federaciji, jer bi se od kladioničara oporezivanjem inkasiralo dovoljno novca da se za jednu godinu bude saniran fond MIO/PIO.

S druge strane, HDZ-u BiH ovaj zakon ne odgovara. To potvrđuje i predsjednik Federacije Marinko Čavara, koji prima na razgovor predstavnike kladionica kako bi ih zaštitio.

"Prijetnje, poruke, sve ono što dobivam putem mailova, pisama, dobacivanjem na ulici ne mogu me zaustaviti, ova oblast će se urediti", poručuje Zukić za FTV.

"Insistirali smo da se ta točka skine, odnosno vrati Vladi na doradu i mišljenje", kaže za FTV Jozo Bagarić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Parlamentu FBiH.

Na Vladi je da donese ili opstruira zakonska rješenja kojima bi se punio proračun Federacije. Nastavi li HDZBiH opstruirati izmjene i dopune spomenutog zakona, očekivati je i da resorna ministrica, odnosno, ministrica financija Federacije Jelka Milićević, koja također dolazi iz HDZ-a BiH, opstruirati ove izmjene.

HDZBiH je već slao svoje prijedloge, ali SDA nije bila zadovoljna. Predviđanja su da će vlasnici kladionica u ovoj godini ostvariti dohodak veći od milijardu maraka - novac kojim bi se, bez kredita MMF-a, punio proračun Federacije.

Ukoliko bi zakon bio prihvaćen i ukoliko bi se uvela stopa oporezivanja samo 10%, godišnje bi kladionice Federaciji inkasirale 210 milijuna maraka. Hoće li država stati na stranu građana ili vlasnika kladionica?

Priređivači klađenja oglasili su se putem interneta, kako navode, otkako su se 1. kolovoza 2015. povezali na online server Porezne uprave postali su najuređeniji sustav poslovanja u BiH.

Na narednoj sjednici Federalnog parlamenta SDA će donijeti zaključke i dati rok Vladi da napiše Izmjene i dopune zakona. Ne bude li to uradila Vlada, SDA će izaći sa svojim prijedlogom - s podrškom HDZ-a BiH ili bez nje.

Kopirati
Drag cursor here to close