Stara boljka

Kiša i naglo otopljeni snijeg prave probleme u Zenici, potopljene kuće

To je stara boljka u Zenici, izlili su se potoci, začepili odvodi...
Vijesti / Flash | 03. 02. 2019. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BHRT / 

Naglo topljenje snijega i kiša koja od sinoć pada, prouzrokovali su probleme u nekoliko zeničkih naselja, izjavio je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

''To je stara boljka u Zenici, izlili su se potoci, začepili odvodi... U nekoliko naselja imamo problema, ali smo alarmirali Gradsku upravu CZ Zenica pa ćemo pratiti situaciju tijekom dana'', kaže Aličić, koji dodaje kako Operativni centar CZZDK nije zaprimio pozive iz drugih općina u ZDK.

''Vodostaj rijeke Bosne još uvijek nije tako visok, tako da nema izlijevanja Bosne u naseljima kroz koja polazi u ZDK'', kaže Aličić.



Mještanin Bistričaka Senad Kruško potvrdio je da je, zbog izlijevanja Vukotićkog potoka, odsječen jedan dio sela Vukotići te Jastrebac.

''U tom kraju imamo tri teška bolesnika, do kojih ne možemo doći, jer put je još od sinoć u blokadi'', kaže Kruško, koji se nada da će nadležne službe brzo intervenirati i omogućiti komunikaciju na putu Bistričak – Jastrebac.

Trenutno je najkritičnija situacija u općini Busovača i Hadžićima, u mjestu Pazarić, gdje je 50 pripadnika Civilne zaštite angažirano na terenu, dok su ostali u pripravnosti.

U općini Hadžići izlila se rijeka Zujevina, koja je poplavila 30 kuća i 10 hektara zemljišta, dok se u zeničkom naselju Tetovo potok Rača izlio iz korita i potopio 20 kuća, potvrđeno je za BHRT iz Federalne uprave civilne zaštite.

Prema dosadašnjim mjerenjima nivo rijeke Bosne kod Zenice iznosi 350 cm, sa tendencijom rasta, te prijeti izlijevanjem.

Povećanje vodostaja bilježi se na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, a naročito na slivu rijeke Une i Sane, te gornjem i srednjem toku rijeke Bosne.

Usljed dostignutih vrijednosti vodostaja na vodomjernim stanicama Ključ, Sanski Most i Klokot započelo je kontinuirano obavještavanje nadležnih službi o mogućoj pojavi poplava.

Tijekom ranih jutarnjih sati prognozirane su intenzivnije padavine na području Unsko-Sanskog kantona koje bi mogle dodatno uticati na povećanje vodostaja vodotoka na ovom području.

Kopirati
Drag cursor here to close