Hoće li dozvoliti?

Kineski nobelovac i disident Liu Xiaobo traži da liječenje nastavi u inozemstvu

Vijesti / Flash | 09. 07. 2017. u 16:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bolesni kineski nobelovac i disident Liu Xiaobo, koji se trenutno nalazi na uvjetnoj slobodi i na terapiji liječenja karcinoma jetre u sjevernoj Kini, ponovo je izrazio želju da s liječenjem nastavi u inozemstvu, objavila je u nedjelju grupa koja ga podržava.

Istovremeno su dvojica inozemnih liječnika, njemački doktor Marcus Buechler sa Univerziteta Heidelberg, i američki Joseph Herman iz Andeson Cancer Centera sa Univerziteta u Houstonu, izjavili u nedjelju, nakon posjeta bolesnom disidentu, da vjeruju da je njegovo zdravstveno stanje takvo da dopušta nastavak liječenja u inozemstvu, no da do toga mora doći u što skorije vrijeme.

"Liu Xiaobo i njegova obitelj zatražili su da nastavak liječenja bude u Njemačkoj ili u Sjedinjenim Državama", kazali su u zajedničkoj izjavi dvojica liječnika izrazivši uvjerenost da, usprkos stupnju rizika kad je riječ o preseljenju pacijenta, Liu može biti sigurno transportiran uz odgovarajuću medicinsku skrb i podršku, prenosi Hina.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir liječi se od karcinoma jetre koji je u kasnom stupnju razvoja, a kineski liječnici smatraju da premještanje u inozemstvo nije sigurno za pacijenta. Liu je 2009. osuđen na 11 godina zatvora zbog "potkopavanja državne vlasti". On je suautor dokumenta kojega je 2008. potpisalo 300 intelektualaca, u kojemu pozivaju na slobodnu, demokratsku i ustavnu kinesku državu.

Kopirati
Drag cursor here to close