EU upozorava

Kina postaje glavni igrač na Balkanu

Mass je rekao da je od krucijalne važnosti da EU ponudi zapadnom Balkanu europsku perspektivu, jer se, kako je istaknuo, Kina već nudi tim zemljama, a nema iste vrijednosti koje dijele zemlje Europe.
Vijesti / Flash | 14. 09. 2018. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina bi mogla zamijeniti Europsku uniju (EU) kao glavni igrač u regiji zapadnog Balkana ako se ne dogode neke promjene u europskom pristupu, rekao je tijekom govora u Bundestagu Heiko Maas, ministar vanjskih poslova Njemačke.

Massovo upozorenje došlo je isti dan, samo malo kasnije, nakon sličnog upozorenja Jean Claude Junkera, predsjednika Europske komisije, koji je u govoru u Europskom parlamentu u Strasbourgu takođe upozorio da se EU mora jače angažirati u regiji zapadnog Balkana da u tu regiju ne bi "došao neko drugi".

Mass je rekao da je od krucijalne važnosti da EU ponudi zapadnom Balkanu europsku perspektivu, jer se, kako je istaknuo, Kina već nudi tim zemljama, a nema iste vrijednosti koje dijele zemlje Europe.

Junker je rekao da je EU kroz dosadašnja proširenja, uz sve izazove, pokazala da je sposobna izvoziti stabilnost u svoje susjedstvo.

"Moramo se usuglasiti o zajedničkom jeziku kad je u pitanju zapadni Balkan, i to jednom za sva vremena. Ako to ne uradimo, naše susjedstvo će oblikovati drugi", rekao je Junker. 

Iako se većina analitičara slaže da je pozitivan znak da se EU planira ozbiljnije baviti našom regijom, analitičarka Ivana Marić upozorava da se tu krije zamka da BiH nije sposobna sama rješavati svoje probleme, već se uvijek mora oslanjati na nekog izvana.

"Onda se čudimo zašto nas ne gledaju kao ozbiljne partnere za razgovor već o unutarnjim problemima BiH razgovaraju i odlučuju van BiH. Vrijeme je da bh. političari preuzmu odgovornost i počnu obavljati poslove za koje su jako dobro plaćeni, a ne da kod svake prepreke mole za pomoć izvana", smatra Marić.

Ona također podsjeća da BiH više nije tako veliko krizno žarište kao što je bilo ranije, posebno, kako navodi, u poređenju sa Srbijom i Kosovom, koje trenutno zaokuplja svu pažnju upućenu na regiju.

"Zbog toga se i EU i ostatku međunarodne zajednice sve manje i sve rjeđe miješaju u rješavanje naših problema. To je i dobro za nas jer ćemo jedino na taj način naučiti preuzimati odgovornost i nositi se sa svojim problemima", naglasila je ona.

Ono u čemu ona vidi ulogu EU su pomoć da se stvore dobri temelji po pitanju sloboda medija i jačanja pravne države odnosno borbe protiv kriminala i korupcije. "Ukoliko bismo to ostvarili mnogo lakše bismo se suočavali sa svim ostalim problemima. Upravo ta područja je Junker i spomenuo u svom govoru kao najvažnija. Građani BiH također trebaju prestati jadikovati i iskoristiti svoje biračko pravo i izaberu predstavnike koji će se znati nositi s problemima, a ne one koji će zajedno s njima gledati prema EU, OHR-u ili Amerikancima i tražiti da nam pomažu", naglasila je ona, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close