Njemačka - IZ BiH

Kerber: Njemačka je svjesna značaja bosanskog iskustva življenja islama

Gospodin Kerber je istaknuo kako su Njemačka i njene institucije svjesni značaja bosanskog iskustva življenja islama i kako su voljni jačati sve oblike suradnje koji će doprinijeti blagostanju muslimana kao građana europskih država u kojima žive.
Vijesti / Flash | 21. 01. 2020. u 18:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sastao se danas sa visokim izaslanstvom iz Savezne Republike Njemačke na čelu sa državnim tajnikom u Ministarstvu unutarnjih poslova Njemačke zaduženim za Njemačku konferenciju o islamu dr. Markusom Kerberom. U izaslanstvu su pored dr. Kerbera bili i Anja Heugel, osobna referentica državnog tajnika dr. Markusa Kerbera, ReinhardBusch, šef Referata Njemačke konferencije o islamu; Johannes-GabrielGoltz, referent u Njemačkoj konferenciji o islamu; dr. Klaus Schindel, referent u Ministarstvu za obrazovanje i istraživanje; prof. dr. Bekim Agai, direktor Akademije za islam u znanosti i društvu pri Univerzitetu Frankfrut/Main kao i Petra Kochendörfer, zamjenica veleposlanice SR Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Foto: MINA / Njemačka je svjesna značaja bosanskog iskustva življenja islama 

Na sastanku se razgovaralo o položaju Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i obrazovanju imama  u Europi, te drugim oblicima suradnje između IZ u BiH i njemačkih vladinih obrazovnih i vjerskih institucija. Reisu-l-ulema se zahvalio gostima na dolasku i podršci Vlade SR Njemačke Islamskoj zajednici u Njemačkoj ali i u Bosni i Hercegovini, te izrazio opredijeljenost IZ u BIH da radi na stjecanju statusa korporacije javnog prava u Njemačkoj i prenošenju iskustva administriranja vjerskih pitanja muslimana u europskom društveno-političkom kontekstu, navodi Mina u priopćenju.

Foto: MINA / Njemačka je svjesna značaja bosanskog iskustva življenja islama 

Gospodin Kerber je istaknuo kako su Njemačka i njene institucije svjesni značaja bosanskog iskustva življenja islama i kako su voljni jačati sve oblike suradnje koji će doprinijeti blagostanju muslimana kao građana europskih država u kojima žive i rade, te da u tom smislu računaju na podršku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i njenih znanstvenih i vjerskih institucija.

Izaslanstvo je nakon sastanka sa reisu-l-ulemom posjetilo Gazi Husrev-begovu medresu, Gazi Husrev-begovu biblioteku kao i Fakultet islamskih nauka. U Gazi Husrev-begovoj medresi je direktor hfz. dr. Mensur ef. Malkić sa osobljem dočekao izaslanstvo. Posjetili su učionice i razgovaralo se o medresi kao suvremenoj srednjoj školi. Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke dr. Osman Lavić goste je upoznao sa značajem očuvanja kulturnog i povijesnog kontinuiteta Bosne i Hercegovine i dubokim korijenima izučavanja islama na bosanskim prostorima. Na Fakultetu islamskih nauka je dekan dr. Zuhdija Hasanović sa prodekanima i profesorima prvenstveno govorio o obrazovanju imama u europskom kontekstu, te iskustvima koja IZ u BIH može podijeliti sa ostatkom Europe.

Foto: MINA / Njemačka je svjesna značaja bosanskog iskustva življenja islama 

Ministarstvo unutarnjih poslova Njemačke je 2006. godine osnovalo Njemačku konferenciju o islamu (Deutsche Islamkonferenz, DIK) kao stalnu instituciju koja se bavi pitanjem islama i muslimana u Njemačkoj. Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj je članica ove institucije, priopćila je Mina.

Kopirati
Drag cursor here to close