Tvrde da nitko nije umro

KCUS: Mi smo liječnici, nismo ubojice

Nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro, rekli su iz KCUS-a
Vijesti / Flash | 04. 04. 2021. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Kriznog stožera KCUS-a u proširenom sastavu, stigla je obavijest da "nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro".

Kako navode u priopćenju, KCUS s kompletnim medicinskim osobljem već više od godinu dana vodi bespoštednu bitku s pandemijom Covid – 19, radi očuvanja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, ali i cijele FBiH. Podsjećamo, ACM 812 A su respiratori koje je u BiH uvezla firma Srebrena malina, zbog čega je u toku sudski proces.

''Rezultat te borbe su tisuće spašenih života i opravljenih građana. Želimo uvjeriti naše građane da ćemo dati sve od sebe kako bi sačuvali njihove živote i zdravlje'', poručuju iz Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu.

Također, navode da su “zaprepašteni silinom nepravednih i užasavajućih napada upućenih prema KCUS.”

''Mi smo liječnici, nismo ubojice'', poručuju.

''Ti koji nas brutalno vrijeđaju i pozivaju na linč, stavljajući nam metu na čelo, su ljudi čije smo živote spašavali ali i članova njihovih porodica. Oni će se prepoznati. Neka ih bude stid ako znaju što to znači. Poručujemo im da ćemo njihove prljave planove, uz svu nadljudsku borbu s Covidom – 19, osujetiti podnošenjem krivičnih prijava i pozivanjem nadležnog tužilaštva da ih promptno procesuiraju'', navode iz KCUS-a u priopćenju.

“Nećemo se izmaći pred ovolikom količinom zla i objeda, niti grubim kršenjem kodeksa profesionalnog ponašanja nekih medija i političara”, dodaju.

Iz KCUS-a poručuju da je takvo ponašanje inkriminirano odredbom člana 363 St. 2 Krivičnog zakona FBiH.

''Napominjemo da su metode koje se koriste otvoreno huškačke i ispunjene govorom mržnje, da izazivaju strah i paniku kod građana koji su već iscrpljeni pandemijom Covida – 19. Pozivano građane da ostanu mirni i da se pridržavaju svih propisanih mjera kako bi naša zajednička borba s pandemijom bila još uspješnija. U toj borbi KCUS i naše hrabro i vrijedno osoblje, kao i do sada, davat će sve od sebe'', navode iz KCUS-a.

Također, pozvali su ministra Harisa Vranića da sutra dođe u KCUS na sastanak u 9 sati s anesteziolozima iz KCUS ali i svim ostalim uposlenicima koji sudjeluju u liječenju Covid – 19 bolesnika.

Kopirati
Drag cursor here to close