Vrijeđanje

Kavazović prijavljen tužiteljstvu zbog Vlaha

Vijesti / Flash | 17. 06. 2016. u 12:25 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osam općinskih i regionalnih udruženja srpskih žrtava iz regije Birač podnijelo je danas Tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu protiv poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

Ova udruženja, odnosno nevadine organizacije, traže kaznenu odgovornost Kavazovića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti u nedavnom obraćanju sunarodnicima u Švicarskoj.

"Mržnjom ostrašćenim obraćanjem vjernicima u St. Gallenu, Kavazović je kod nas žrtava rata izazvao dodatnu bol i jezikom mržnje namjerno uvrijedio i ponizio pripadnike srpskog naroda u BiH", rekla je na konferenciji za novinare u Bratuncu predsjednik bratunačke Organizacije obitelji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović.

Ona je dodala da je Kavazović, pozivajući Bošnjake da ne dozvole "da vlah vlada Srebrenicom", ispoljio netoleranciju i mržnju, narušio odnose između Srba i Bošnjaka i doprinio raspirivanju nacionalne i vjerske netrpeljivosti na ovim prostorima.

Filipović je u ime potpisnika podnesene prijave podsjetila da je Kavazović tijekom govora u Švicarskoj tražio od Bošnjaka da se registruju i daju svoj glas jedinom bošnjačkom kandidatu.

"Poručio je vjernicima da im neće oprostiti ako dozvole da 'vlah vlada u Srebrenici' i objašnjavajući kako da se odnose prema predstojećim lokalnim izborima rekao da postoje dva načina 'ili da se krvlju zalivamo ili svake četiri godine da idemo na izbore i da potvrdimo svoj identitet'", podsjetila je Filipović.

Predstavnici nevladinih organizacija koje okupljaju srpske žrtve iz regije Birač ističu da posebnu težinu za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti potkrepljuje činjenica da je to učinio vjerski poglavar.

"Kavazović je zloupotrijebio svoju religijsku funkciju i postupio suprotno stavovima i motivima za osnivanje Međureligijskog vijeća u BiH 1997. godine, čija je osnovna misija pomirenje među konstitutivnim narodima, a u čemu je sudjelovao i njegov prethodnik", rekla je Filipović.

Ona je istaknula da se od Tužiteljstva BiH traži da izda naredbu za provođenje istrage o tome i da u skladu sa zakonom poduzme sve neophodne radnje, prenosi Srna.

U kaznenoj prijavi je naglašeno da Srbe posebno vrijeđa i zabrinjava činjenica da vrhovni poglavar Islamske zajednice u javnom nastupu koristi i ponavlja omalovažavajući termin "vlah", kojim su Srbe stoljećima nazivali osmanlijski okupatori.

Prijavu su potpisali predsjednici općinskih organizacija obitelji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz svih općina regije Birač te Udruženja logoraša ove regije i Udruženja obitelji nestalih osoba Bratunac-Srebrenica.

Kopirati
Drag cursor here to close