Reagiranje na Neum

Kavazović poručio hrvatskoj predsjednici: Pritiscima i ucjenama izvana nema napretka u BiH

Vijesti / Flash | 17. 03. 2017. u 15:23 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović u petak je odbacio kao neprihvatljive izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u kojima upozorava na opasnost od radikalizacije Bošnjaka optuživši je kako time potiče netrpeljivost i predrasude prema bosanskohercegovačkim mulimanima.

Informativna agencija IZ u BiH (MINA) prenijela je izjavu reisa Kavazovića u kojoj stoji kako je to reagiranje na istup hrvatske predsjednice u četvrtak u Neumu "o navodnoj radikalizaciji Bošnjaka".

U reagiranju stoji ocjena kako od predsjednice Hrvatske već neko vrijeme stižu "optužbe na račun bosanskih muslimana i Bošnjaka o njihovoj navodnoj radikalizaciji i "mijenjanju islama".

Grabar-Kitarović je na znanstvenom skupu u Neumu "Hrvati BiH nositelji europskih vrijednosti" u četvrtak ocijenila da je "puzajućim" izmjenama Daytonskog sporazuma i odlukama visokih međunarodnih predstavnika "ugrožena konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH".

"U dva navrata Bošnjaci su izabrali hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH. BiH je izložena novim izazovima posebno međunarodnog terorizma te prijetećoj migrantskoj krizi. Raste broj ekstremističnih zajednica. U Republici Srpskoj gotovo da nema povratka prognanika i izbjeglica, a u Federaciji BiH nastavlja se majorizacija Hrvata“, rekla je.

Kavazović kaže kako na takve istupe do sada nije reagirao u duhu učenja islama o strpljivosti kao ljudskoj vrlini i u želji da svojim djelovanjem doprinese smirivanju strasti i izgradnji povjerenja među narodima i državama regije iako se oni mogu razumjeti kao etiketiranje čitavog naroda i jedne vjerske zajednice.

Podsjeća i na intervju Grabar-Kitarović časopisu Defense News u kojem je "optužila muslimane iz Bosne za radikalizam", kada je, tvrdi Kavazović,iznijela "netočne podatke o navodnim tisućama boraca koji se vraćaju u BiH sa sirijskog ratišta, kada je pozvala državu BiH da ako treba zatraži pomoć Islamske zajednice u Hrvatskoj u borbi protiv nasilnog ekstremizma čime se", kako ocjenjuje"osporava kapacitet IZ u BiH, čiji je Mešihat IZ u Hrvatskoj sastavni dio, da se nosi sa ovim problemom".

"Sve to kao i stalna uplitanja i patroniziranja Bošnjaka smo prešućivali radi dobrosusjedskih odnosa i naše želje da zajednički surađujemo i rješavamo sva otvorena pitanja. Radikalizam svake vrste, bio on od male skupine vjerskih ekstremista u Bosni ili isto tako male skupine neofašista zbog kojih je Hrvatska također pod pritiskom domaće i svjetske javnosti, zajednički je problem svih nas i on se ne bi trebao politizirati", stajalište je Kavazović koji upozorava kako je opasno etiketiranje muslimana u BiH u jednom, kako tvrdi, izrazito islamofobičnom ambijentu koji dominira svjetskom političkom i medijskom scenom.

Poglavar bosanskoehrcegovačkih muslimana postavlja pitanje želi li hrvatska predsjednica svojim istupima zapravo izvršiti pritisak kao bi oslabila političku poziciju Bošnjaka ne bi li oni pristali na neke političke ustupke Hrvatima u BiH te poručuje kako se to neće dogoditi.

"Duboko vjerujem, a na nama svima je da s tim ciljem djelujemo, da je u BiH uvijek bilo i da će biti mjesta za sve njene narode i građane i da će se osigurati ravnopravnost svih naroda i građana na svakom dijelu njezina teritorija. Samo što ne vjerujem da se to može postići jačanjem nacionalističke retorike, forsiranjem podjela i sijanjem nepovjerenja jednih prema drugima", poruka je Kavazovića hrvatskoj predsjednici.

Kopirati
Drag cursor here to close