Slijedi li otcjepljenje?

Katalonski lider odbio položiti zakletvu pred španjolskim kraljem

Vijesti / Flash | 13. 01. 2016. u 20:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Separatistički političar Carles Puigdemont odbio je položiti zakletvu na odanost španjolskom kralju dok je preuzimao dužnost predsjednika pokrajinske Vlade Katalonije, prenose u srijedu mediji.

Odbio je, također, položiti zakletvu na španjolski Ustav i, umjesto toga, na svečanosti održanoj u utorak u Madridu, obećao je služiti katalonskom narodu.

Puigdemont je obećao da će nastaviti raditi kako bi Katalonija, gospodarski najjača pokrajina Španjolske, proglasila samostalnost, no Vlada u Madridu poručila je da to neće dopustiti ni pod kojim uvjetima.

Separatisti su rekli da žele nezavisnost od Španjolske proglasiti u roku od 18 mjeseci.

Vlada Španjolske objavila je da razmatra zakonske opcije kojima će osporiti valjanost zakletve Puigdemonta, jer nije bila u skladu sa zakonima, javlja Al Jazeera.

"Zakoni se moraju poštovati", rekla je zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria u srijedu i dodala: ''Tko god mislio da je iznad zakona, imat će problema".

Puigdemont je prije nekoliko dana izabran za novog predsjednika Katalonije, nakon što je u nedjelju dobio podršku 70 od 135 zastupnika regionalnog Parlamenta, u kojem je najavio otcjepljenje te sjeveroistočne pokrajine od Španjolske.

Puigdemont je postao predsjednik nakon teških pregovora dvije strane koje zagovaraju nezavisnost, koalicije "Zajedno za Da" i antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva, koje su tek nakon tri mjeseca postigle sporazum.

U Španjolskoj se u posljednjih 35 godina na vlasti mijenjaju Narodna stranka i PSOE te zemlja nema iskustva u stvaranju koalicija na nacionalnoj razini.

Nova protestna stranka Podemos, koja ima 69 od 350 zastupnika u nacionalnom Parlamentu, jedina podržava organiziranje referenduma u Kataloniji.

Kopirati
Drag cursor here to close