U svim avlijama

Kardinal Puljić: Moramo tražiti načina da osiguramo opstanak onih koji jesu tu

Vijesti / Flash | 19. 05. 2017. u 06:54 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako želimo izgraditi pravnu državu, onda treba priznati da su sva tri naroda konstitutivna u cijeloj BiH, a ne samo u pojedinim avlijama, kazao je u intervjuu za "Dnevni avaz" vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Dosta pažnje izazvale su izjave biskupa Komarice da su katolici u BiH najugroženiji u Europi. Upitan kakav je, prema njegovom mišljenju, položaj katolika u BiH zemlji i zbog čega se njihovo stanje, kako se navodi, sve više ugrožava, kardinal Puljić je odgovorio da je biskup Komarica kao pročelnik Komisije Iustitia et Pax BKBiH donio izjavu u javnost, a ona je plod zajedničkog zasjedanja te komisije s komisijama HBK i SLBK.

"Nažalost, moćnici koji su doveli do takvog stanja ignoriraju takvu poruku i to najgore vrijeđa. Istina je da smo na nekim prostorima BiH, gdje smo bili kod kuće, sada, jednostavno, nestali i moćnici ne daju o tome govoriti. Posebno se tiče područja Banjalučke biskupije i Vrhbosanske nadbiskupije. No, nema koristi samo kukati, nego moramo tražiti načina da osiguramo opstanak onih koji jesu tu", kazao je kardinal Puljić.

Ako želimo izgraditi pravnu državu, smatra on, onda treba priznati da su sva tri naroda konstitutivna u cijeloj BiH, a ne samo u pojedinim avlijama.

"Ako se uspostavi takav pravni sustav, onda se u državi stvore uvjeti vjerske slobode, onda će nama vjerskim zajednicama i crkvama biti bolje. Trebalo bi u političkom gledanju biti načelo isto, što želim svom narodu, moram priznati i drugima s kojima dijelim ovo podneblje", naveo je kardinal Puljić.

Nažalost, mišljenje je kardinala Puljića, Daytonski mirovni sporazum trebao je biti početak izgradnje mira, a u sebi nije bio pravedan.

"Kada su nastale promjene pod utjecajem visokih predstavnika, bilo je na štetu manjeg naroda. Međunarodni moćnici igrali su igru pragmatičnosti, samo da se ne puca, a pravedni mir nije bio u interesu, pogotovo da se ne diraju njihovi interesi. Danas, kada se ukazuje na tu nepravdu, onda se stvara klima koja nije zdrava. Razlog je što se oni koji imaju privilegije zahvaljujući moćnicima svjetskim, ne žele odreći privilegija, jer to smatraju svojom ugroženošću, te se, jednostavno, ne može stvarati stabilni mir. Ako stvarno volimo ovu zemlju BiH i sve njezine stanovnike, onda istinski moramo stvarati takve uvjete da se svaki čovjek i svaki narod osjeća sigurnim u ovoj zemlji kao kod svoje kuće u jednakim pravima. Ako to ne prihvatimo, onda rušimo ovu zemlju i njezinu budućnost", zaključio je kardinal Puljić u intervjuu za "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close