Haag

Karadžić zatražio isključenje još jednog suca

Karadžić je zatražio da se isključi sudac William Sekule s obzirom da je prethodno bio u vijećima koja su donijela presude u predmetima protiv Vujadina Popovića i ostalih te Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici.
Vijesti / Flash | 15. 10. 2018. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je da iz žalbenog postupka na njegovom suđenju bude isključen još jedan sudac, kao i da predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene  sudove (MMKS) Theodor Meron ne imenuje zamjene. 

Karadžić je zatražio da se isključi sudac William Sekule s obzirom da je prethodno bio u vijećima koja su donijela presude u predmetima protiv Vujadina Popovića i ostalih te Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici. 

''U presudama ‘Popović i ostali’ i ‘Tolimir’, sudac Sekule je donosio zaključke u vezi s dokazima i pitanjima koja se potežu u žalbenom postupku u slučaju ‘Karadžić’. Tim zaključcima sudija Sekule je potvrdio osuđujuće presude osobama potčinjenim Karadžiću '', navodi se u podnesku obrane. 

Prema Karadžićevom podnesku, sudac Sekule djeluje pristrasno zbog svojih ranijih odluka. 

Karadžić je u istom podnesku zatražio da predsjednik MMKS-a Meron – koji se ranije povukao iz žalbenog postupka po istom osnovu – ne imenuje svoju zamjenu, kao i da ne imenuje zamjenu za suca Sekulea, prenosi BIRN BiH.  

''Ne može biti pravedno da sudac koji se povuče ili koji bude diskvalificiran može da nastavi da utiče na predmet tako što će imenovati vlastitu zamjenu'', rekao je Karadžić. 

Meron je, nakon povlačenja, kao zamjenu imenovao suca Ivu Nelsona de Caires Batista Rosu. 

Karadžić je novi podnesak naslovio na suca Jean-Claudea Antonettija. 

Sudac Antonetti je prvo donio odluku da se u predmetu protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića iz žalbenog postupka isključe sudije Meron, Carmel Agius i Daqun Liu zbog percepcije pristrasnosti. 

Antonetti je odluku donio kao “najiskusniji sudac” s obzirom da se podnesak odnosio na Merona. 

Nakon što se Meron povukao iz predmeta “Karadžić” i imenovao svoju zamjenu, sudac Jean-Claude Antonetti također je zatražio da se njemu dozvoli da imenuje zamjenu u predmetu “Karadžić”. 

Meron je taj zahtjev kolege Antonettija odbacio kao neosnovan. 

Karadžiću i Mladiću se u odvojenim postupcima sudi za genocid počinjen u Srebrenici i u još nekoliko općina, progone Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Karadžić je prvostupanjskom presudom osuđen na 40 godina, a Mladić na doživotnu kaznu zatvora. Na suđenjima obojici trenutno su u toku žalbeni postupci. 

U podnesku je Karadžić zatržio da se žalbeni postupak ponovi nakon što Meron i Sekule budu isključeni i sudija Antonetti imenuje njihove zamjene.

Kopirati
Drag cursor here to close