Iz Haaga

Karadžić oslobođen optužbi za genocid u pojedinim općinama

Vijesti / Flash | 28. 06. 2012. u 12:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Haški tribunal odbio je zahtjev Radovana Karadžića da na polovini suđenja bude oslobođen, utvrdivši da su tužitelji izveli dovoljno dokaza protiv njega po deset točaka optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici, ali ga je oslobodilo optužbe za genocid u sedam općina u BiH.

Priopćujući odluku, predsjedavajući Sudskog vijeća O-Gon Kwon je rekao da dokazi koje su predočili tužitelji nisu dovoljni za dokazivanje točke optužnice prema kojoj su snage bosanskih Srba u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da Muslimane i Hrvate 'unište u potpunosti ili djelimično kao etničke grupe'.

Vijeće je utvrdilo da je tužiteljstvo, u nedavno okončanom dokaznom postupku, podnijelo dovoljno dokaza po svim drugim točkama optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici, na osnovu kojih bi, ukoliko bi bili prihvaćeni, Karadžić mogao biti osuđen.

Suđenje će, poslije današnje odluke sudija, biti nastavljeno dokaznim postupkom Karadžićeve Obrane, koji će početi 16. listopada.

Karadžić je optužen za genocid nad više od 7000 Muslimana u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teroririziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UN za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine, navodi 'Dnevni avaz'.

Kopirati
Drag cursor here to close