'Mi smo u diktaturi'

Kaos u Tirani: Prosvjedi zbog rušenja kazališta, policija tukla prosvjednike

"Ovdje više nije riječ o rušenju kazališta, već o propasti demokracije i slobode. Mi smo u diktaturi", rekao je neimenovani član Saveza za zaštitu kazališta.
Vijesti / Flash | 17. 05. 2020. u 16:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Albanske vlasti započele su u nedjelju s rušenjem zgrade narodnog kazališta u Tirani nakon što su uklonili četrdesetak glumaca i aktivista koji su pokušali spriječiti rušenje uzvikujući "sramota" i "diktatura".

Sudbina zgrade arhitekta Giulia Bertea izgrađene tijekom talijanske okupacije 1939. koja je postala je narodno kazalište 1945., podijelila je Albance. Više od dvije godine glumci, aktivisti i opozicija protivili su se planovima socijalističkog premijera Edija Rame koji želi izgraditi novo kazalište.

Ramini protivnici tvrde da je postojeća zgrada dio kulturne baštine te su ga optužili za korupciju.

Policija je rano ujutro, koristeći suzavac, uklonila članove Saveza za zaštitu kazališta.

Bageri su prvo srušili prednji stup na kojemu piše "Narodno kazalište".

Foto: AFP / Tirana: Prosvjedi zbog rušenja kazališta

Mnogi su gnjevni jer je Rama odlučio djelovati za vrijeme restriktivnih mjera nametnutih zbog pandemije koronavirusa.

"Ovdje više nije riječ o rušenju kazališta, već o propasti demokracije i slobode. Mi smo u diktaturi", rekao je neimenovani član Saveza za zaštitu kazališta u videu objavljenom na Facebooku.

Rama, koji tvrdi da je zgrada u lošem stanju te da je potrebna modernizacija, navodi da se kazalište gradi u sklopu planova modernizacije, u okviru kojih je prethodno izgrađen i novi nogometni stadion, piše Hina.

"To su isti ljudi koji ustanu protiv svakog projekta u Tirani. Oni ne žele razvoj, ali ne mogu zaustaviti Tiranu", objavio je Rama na Twitteru.

Prosvjednici su pokušali blokirati policiju te su uzvikivali "dolje diktatura".

Uhićeno je 37 prosvjednika, a jedan je policajac, kojega su udarili prosvjednici, hospitaliziran.

Među uhićenima je i Monika Kryemadhi, supruga predsjednika Ilira Mete, koja vodi malu oporbenu stranku, izvijestili su lokalni mediji.

Jedan od uhićenih, politički analitičar Alfred Lela, rekao je, nakon što je pušten, da je policija upotrijebila prekomjernu silu te da je vrijeđala uhićene.

Reuters piše, pozivajući se na svjedoka događaja, da je policija udarala prosvjednike koji su bacali boce s vodom.

Foto: AFP / Tirana: Prosvjedi zbog rušenja kazališta

Policija navodi da su optužbe o nasilju neistinite.

Kritičari izvornog plana za izgradnju novog kazališta tvrdili su da je posao izgradnje dobila tvrtka povezana s vladom bez natječaja, pri čemu su dobili i posao izgradnje nekoliko važnih zgrada.

Socijalistička vlada odustala je od tog plana u veljači.

Prosvjednici navode da je zakonski potrebno šest mjeseci za odobrenje novog projekta te da vlada nije dobila potrebne dozvole za rušenje kazališta.

Marija Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade, prošloga je tjedna apelirala da se ne donosi odluka o kazalištu prije dodatnih razgovora.

Čelnik opozicijske Demokratske stranke Lulzim Basha poručio je da je rušenje ilegalno te da je "uništilo društvene temelje".

Zgrada kazališta smještena je u za investitore najatraktivniijem dijelu Tirane, te bi se sada uz pomoć danskog ulagača na tom mjestu trebali izgraditi trgovački centar i stambene zgrade. Vlada je ukinula status zgrade kao zaštićenog povijesnog spomenika, a kritičari ističu da je zemljište, uz pomoć posebnog zakona, prodano bez javnog natječaja, javlja Hina.

Predsjednik Ilir Meta, koji ima većinom ceremonijalne ovlasti, odbio je potpisati zakon i podnio je prigovor ustavnom sudu zbog rušenja kazališta, što je nazvao "pravnim, moralnim i ustavnim zločinom".

Kopirati
Drag cursor here to close