Listići

Kaos u Srebrenici: Specijalci čuvaju izborni materijal

Vijesti / Flash | 05. 10. 2016. u 09:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Specijalna policija MUP-a Republike Srpske ušla je u zgradu gdje se nalazi izborni materijal'', izjavio je je član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Suad Arnautović. No, policija je to ubrzo demantirala.

''Želim da vas obavijestim da sam upravo saznao da je Specijalna policija MUP-a RS ušla u prostorije Općinskog povjerenstva u Srebrenici, da je pod njihovom kontrolom izborni materijal, da se od jučer čudne stvari dešavaju i da je Općinsko izborno povjerenstvo pod pritiskom'', kazao je Arnautović, prenosi N1.

Glasnogovornica CJS Bijeljina Aleksandra Simojlović rekla je pak kako se pripadnici MUP-a nalaze u zgradi kako "ne bi došlo do narušavanja stanja sigurnosti".

Iz Centra javne sigurnosti Bijeljina demantirali su izjavu Arnautovića, a Simojlović je izjavila Feni da se policijski službenici Jedinice za podršku CJS Bijeljina i Policijske stanice Srbrenica nalaze u zgradi općine Srebrenica kako bi osiguravali izborni materijal, s ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti.

Negirala je tvrdnje da je u Srebrenici prisutna Jednica specijalne policije MUPRS-a, već Jednica za podršku CJS Bijeljina, te da ne drže pod kontrolom izborni materijal, nego osiguravaju javni red i mir, što su radili i dosad.

''Policija nije tamo da reagira, već da djeluje preventivno kako ne bi došlo do činjenja incidenata i narušavanja javnog reda i mira. Zahvaljujući prisustvu policijskih službenika MUPRS-a u Srebrenici nije zabilježen nijedan incident u ovom razdoblju, kao ni narušavanje javnog reda i mira'', navela je Simojlović.

Kaže je da se policija ni na koji način ne miješa u izborni proces, već osigurava da ne dođe do incidenata, odnosno kršenja javnog reda i mira.

''Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Bijeljina - Jedinica za podršku i policijski službenici Policijske stanice Srebrenica, nalaze se u zgradi Opštine Srebrenica gdje isti osiguravaju izborni materijal, a sve u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti'', priopćeno je naknadno je iz CJB Bijeljina.

"Policijski službenici obezbjeđuju izborni materijal od kad je on stigao u Srebrenicu i tako će biti sve dok isti ne ode u Središnje izborno povjerenstvo. Zahvaljujući policiji Republike Srpske koja je prisutna 24 sata na području Srebrenice za vrijeme izbora a i nakon njih nije zabilježen ni jedan incident, niti narušavanje javnog reda i mira. Još bih, izdvojili da se pripadnici policije ni na koji način ne mješaju u izborni proces, već osiguravaju da ne dođe do narušavanja stanja sigurnosti", navode iz CJB Bijeljina.

Naime, Općinsko izborno povjerenstvo Srebrenica zatražilo je odobrenje od Središnjeg izbornog povjerenstva-a BiH da zbog, kako su naveli, propusta u popunjavanju zapisnika s četiri biračka mjesta budu otvorene vreće s izbornim materijalom s tih birališta i ponovo prebroje listići i usporede rezultati.

Središnje izborno povjerenstvo BiH odobrilo je Općinskom izbornom povjerenstvu Srebrenica da s pet biračkih mjesta otvori vreće s glasačkim listićima i kontrolnim brojanjem utvrdi rezultate izbora.

''Ovakva situacija nije uobičajena, nije normalna i nije u skladu s Izbornim zakonom BiH. Mislim da je u ovim trenucima Općinsko izborno povjerenstvo pod velikim pritiskom i smatram da bi se javnost, u najmanju ruku, trebala uključiti da vidimo o čemu se radi. Mi još nemamo službenih informacija o tim detaljima i ja sam u svoje ime izašao da vas obavijestim. Trenutno imamo sjednicu Kolegija. Nisam ovlašten iz Središnjeg izbornog povjerenstva da dajem bilo kakva službena priopćenja, ali želim kao pojedinac da obavijestim javnost o ovim događajima'', kazao je Arnautović.

Inače, prema 88,89 posto obrađenih biračkih mjesta za poziciju načelnika općine vodi kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladen Grujičić sa 70,46 posto glasova ispred dosadašnjeg načelnika Ćamila Durakovića koji je osvojio 29,29 posto glasova.

Duraković je prvo izjavio kako će javno prozvati krivce za poraz u Srebrenici, a potom je rekao kako su na djelu brojne nepravilnosti.

Oba kandidata prijavila su prijetnje smrću, a Grujčić je već uu izbornoj noći proglasio i proslavio pobjedu dok Duraković tvrdi kako treba sačekati potpune rezultate. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako bi ghubitak Srebrenice bio veliki poraz. 

Kopirati
Drag cursor here to close