Eva Bartlett

Kanadska novinarka otkrila: Zapadni mediji lažu o Aleppu i Siriji

Vijesti / Flash | 15. 12. 2016. u 12:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kanadska novinarka Eva Bartlett tvrdi kako veliki zapadni mediji šire propagandu o tobožnjim masakrima u istočnom Aleppu, a da pri tome ne znaju šta se tamo zaista događa.

Na konferenciji za medije održanoj u zgradi UN Bartlett je ocijenila kako se zapadni mediji sve više kompromitiraju kada je u pitanju izvještavanje iz ratom uništene Sirije, posebno iz Aleppa.

"Više puta sam bila u Siriji, u više gradova. Podrška koju tamošnji narod pruža predsjedniku te zemlje Bašaru al Asadu je velika, a to je u suprotnosti s onim što čitate u korporativnim medijima poput BBC-a, New York Timesa ili Guardiana", tvrdi Bartlett.

Istaknula je kako su izvještaji tih medija "potpuno suprotni od stvarnosti" i da im je cilj da demonizirati Asada i rusku podršku Siriji.

Njen istup nije se svidio svima, pa joj se suprotstavio norveški novinar iz Aftenpostena, koji je pitao zašto se ne bi moglo vjerovati izvještajima sa terena?

Bartlett je upitala norveškog kolegu: "Koje se to organizacije trenutno nalaze na terenu u istočnom Alepppu?"

"Nema nijedne! Te organizacije oslanjaju se na 'Sirijski opservatorij za ljudska prava', a to je britanska organizacija sa sjedištem u engleskom Coventryju, koju čini samo jedan član", objašnjava ona.

Bartlett je kao primjer manipulacije navela takozvane "bijele šljemove" i objasnila da je to organizacija koju je 2013. godine formirao bivši britanski časnik, a koja se financira sa 100 milijuna dolara iz SAD, Velike Britanije i EU.

"Oni bi trebali spašavati civile u Istočnom Aleppu, ali tamo za njih nitko nije čuo! 'Bijeli šljemovi' su, navodno, neovisni, a možete ih vidjeti kako nose oružje i stoje kraj tijela mrtvih sirijskih vojnika (Asadovih pristalica). Na njihovim video-snimkama nalaze se ista djeca koju koriste za različite izvještaje, pa tako možete primijetiti djevojčicu Aju, koja se pojavljuje u različitim vremenskim razmacima na različitim lokacijama", ističe Bartlett.

Ona objašnjava da ti šljemovi nemaju kredibilitet, kao ni 'Sirijski opservatorij za ljudska prava' ili "neimenovani aktivisti".

Eva Bartlett ističe kako se korporativni zapadni mediji bave planiranjem promjene režima u Siriji.

"Kako može New York Times, kojeg sam čitala jutros, još uvijek pisati o 'civilnom ratu u Siriji', kada ne postoje nenaoružani, nenasilni prosvjedi još od 2012. godine? Kako mogu tvrditi da sirijska Vlada napada civile u Aleppu, kada svi koji dolaze iz tog područja okupiranom od terorista govore suprotno?", pita Bartlett.

Ističe kako je u više navrata posjetila Homs, Maloulu, Latakiju, Tartus i Aleppo (četiri puta) i da je podrška naroda sadašnjoj vladi apsolutna i stvarna, prenosi Srna.

"Sve ono što čujete i čitate u korporativnim medijima potpuno je suprotno od te stvarnosti", dodaje Bartlett. 

Kopirati
Drag cursor here to close