Zalažu se za ravnopravnost

Kalabuhov: Prijetnja BiH nije Rusija, nego oni koji kategorički nameću smjernice razvoja

Nažalost, posljednjih godina visoki predstavnik počeo je sebe doživljavati, ne kao posrednika u provođenju Daytonskog mirovnog sporazuma, već kao provoditelja isključivo "europske ideje"
Vijesti / Flash | 29. 07. 2021. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da se Rusija ni na koji način ne može smatrati prijetnjom za BiH, jer se zalaže za svestrani razvoj ravnopravnih i obostrano korisnih odnosa sa BiH.

''Prijetnju predstavljaju oni koji joj kategorički nameću smjernice razvoja, miješaju se u unutrašnje političke procese, svojim neodgovornim djelovanjem podrivaju dijalog konstitutivnih naroda, što je jedina osnova za uspostavljanje klime stabilnosti i pomirenja u BiH'', rekao je Kalabuhov za "Glas Srpske".

Komentirajući tvrdnje odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da je primjetan narastajući utjecaj Rusije i Kine u BiH, Kalabuhov je naveo da je visoki predstavnik u BiH osoba koja fokusira napore cijele međunarodne zajednice, uključujući Rusiju i Kinu.

''Nažalost, posljednjih godina visoki predstavnik počeo je sebe doživljavati, ne kao posrednika u provođenju Daytonskog mirovnog sporazuma, već kao provoditelja isključivo "europske ideje", kojoj navodno smetaju "maligne snage"'', naglasio je Kalabuhov.

Na pitanje kako komentira Inzkov poziv upućen EU da se jače angažiraju u BiH samo zbog jačanja utjecaja Rusije i Kine, Kalabuhov je istaknuo da je određivanje prioriteta vanjske politike isključiva nadležnost BiH, a ne visokog predstavnika i njegovog ureda.

Kopirati
Drag cursor here to close