Projekt Ujedinjenih naroda

Kako smanjiti rizik od poplava?

Fokus prijedloga projekta ‘’Povećanje ulaganja u smanjenje poplavnog rizika u Bosni u Hercegovini'' je na razvoju sistema prognoziranja i ranog upozoravanja od poplava, te uređenju korita vodotoka.
Vijesti / Flash | 06. 02. 2019. u 12:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sastanku održanom u UN zgradi u Sarajevu, predstavnici sektora voda, okoliša, Ministarstva sigurnosti i civilne zaštite danas su se okupili kako bi razmotrili koncept projektne ideje Ujedinjenih naroda (UNDP) kojom  i se smanjio poplavni rizik i šteta od poplava za stanovnike i privrednike na području Rijeka u BiH.

''Ovaj projektni prijedlog je vrlo važan za Bosnu i Hercegovinu iz više aspekata. Prethodnih godina je mnogo uloženo u sektor zaštite i spašavanja, sektor zaštite od poplava, realizaciju infrastrukturnih mjera, obnovu nasipa, jačanje kapaciteta institucija, te pripremu modela za prognozu poplava'', ističe Boško Kenjić šef Odsjeka za vodne resurse, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Uređenje rijeka

Fokus prijedloga projekta ‘’Povećanje ulaganja u smanjenje poplavnog rizika u Bosni u Hercegovini'' je na razvoju sistema prognoziranja i ranog upozoravanja od poplava, uređenju korita vodotoka, te kreiranju investicijskog okvira kako bi se smanjila izloženost stanovništva poplavama. Procjenjuje se da je u slivovima ovih šest rijeka oko 900 tisuća stanovnika izloženo riziku od poplava. 

Novi projekt bi, kako je dodao Kenjić, pomogao da zaokruže cijeli sistem zaštite od poplava u BiH u smislu infrastrukture i kapaciteta institucija koje se bave pitanjem zaštite od poplava, unapređenja suradnje i komunikacije na različitim nivoima vlasti, kao realizaciju mjera i aktivnosti u lokalnim zajednicama kako bi se povećala njihova otpornost od poplava, a sa ciljem osiguranja većeg stupnja sigurnosti za stanovništvo.

Veliki novac

Očekuje se da će projektni prijedlog ukupne vrijednosti 70 milijuna dolara biti dostavljen donatoru Zelenom klimatskom fondu (Green Climate Fund - GCF) na razmatranje u drugoj polovini 2019. godine. GCF bi financirao projekt u vidu grant sredstava u iznosu od 14 miliona dolara, dok bi BiH institucije na svim razinama vlasti osigurale sufinanciranje iz različitih izvora u iznosu od 56 milijuna dolara.

 ''Sredstva koja bi bila osigurana GCF grantom koristila bi se, između ostalog i za projektiranje obrane od poplava kao dijela integralnog pristupa riječnom slivu koji će obuhvatiti strukturne i nestrukturne mjere za ublažavanje posljedica klimatskih promjena'', navodi Raduška Cupać, rukovodilac UNDP projekta. 

Zeleni klimatski fond

Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, koje je ujedno i kontakt institucija za Zeleni klimatski fond ispred BiH ističe da je ovo treći projekt koji će u suradnji sa UNDP-om biti kandidiran Zelenom klimatskom fondu.

''U proteklim danima svjedoci smo velikih poplava, odnosno opasnosti od poplava u našim predjelima. Nadamo se da ćemo zajedno razviti projekt i da ćemo ostvariti pozitivne efekte poput onih koji su ostvareni do sada u sklopu projekta 'Integriranje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas''', navela je Radusin. 

Almir Prljača, rukovodilac sektora za upravljanje vodama u Agenciji za vodno područje regije rijeke Save navodi da je  projektni prijedlog dobra osnova za unapređenje sektora voda odnosno  nadmašivanja nedostataka iz prethodnog perioda.

''Agencija će sa svoje strane kroz davanje potrebnih podataka, učešće uposlenika u pripremi, radu i implementaciji projekta dati maksimalan doprinos da ovaj projekt doživi punu afirmaciju i da bude odobren'', dodao je Prljača.  

UNDP u suradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao BiH kontakt institucijom za GCF, te ostalim institucijama na svim razinama vlasti u BiH već realizira dva projekta financirana od Zelenog klimatskog fonda, a koji doprinose prilagođavanju i ublažavanju posljedica klimatskih promjena, priopćeno je iz UNDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close