Trese

Kako se ponašati u slučaju potresa

Potres je specifična pojava koja se dešava bez najava. Tako da je uvijek bitno poduzimati sve one preventivne radnje…
Vijesti / Flash | 26. 11. 2019. u 11:13 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nije dobila službene podatke o bilo kakvim štetama u Bosni i Hercegovini nakon serije potresa koji su rano jutros pogodili Albaniju, a potom i BiH, potvrdio je Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a.

"Prije par minuta se dogodio potres i u Bosni i Hercegovini, s epicentrom u blizini Nevesinja. Konkretno ćemo i dalje biti u vezi sa svim našim centrima i s našim službama. Sad za sad, nemamo nikakvih pokazatelja imajući u vidu da je sustav gradnje promijenjen u Bosni i Hercegovini 70-ih godina tako da ovaj intenzitet zemljotresa ne bi trebao nikakve probleme da predstavlja u Bosni i Hercegovini", rekao je Solak.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite dao je i poruku građanima kako se ponašati u slučaju potresa.

"Ključna stvar je da nema mjesta za paniku. Konkretno, sinoć od ponoći u Albaniji se dogodio 21 potres s ovim jutros. Tako da ono što kažemo ima jedan, bit će dva, bit će tri nema tu pravila. Zemljotres je specifična pojava koja se dešava bez najava. Tako da je uvijek bitno poduzimati sve one preventivne radnje bez obzira za koju vrstu nesreće. Ali je ključno ostati priseban, bez panike i takve stvari poduzimati u skladu s preporukama ovlaštenih osoba", naveo je Solak.

Kopirati
Drag cursor here to close