FUCZ za Bljesak.info

Kako reagirati ako primijetite eksplozivno sredstvo?

Svatko tko se kreće prirodom, tvrde, treba voditi računa o postojanju minskih polja.
Vijesti / Flash | 11. 08. 2019. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) savjetuje građanima koji primijete ili sumnjaju na postanje eksplozivnih sredstava, da se istom ne primiču nego da obavijeste nadležne.

''Ukoliko primijete eksplozivno sredstvo - da mu se ne primiču, nego da upozore ljude u svom okruženju i obavijeste nadležne. Inače, FUCZ konstantno upozorava stanovništvo, posebno u proljeće kada se aktivira boravak u prirodi, na povećan rizik od pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i mina, te skreće pažnju na nužnost pravilnog i sigurnog ponašanja u takvim situacijama'', rečeno je za Bljesak.info iz FUCZ-a.

Iz Uprave navode kako i za pronalazak tih sredstava postoje ugrožene skupine.

''Posebno upozoravamo ugrožene skupine - poljoprivrednike, građevinske radnike, skupljače i prerađivače sekundarnih sirovina, te lovce, planinare i izletnike da u slučaju pronalaska minu ili NUS ne dodiruju već da pronađeno sredstvo prijave civilnoj zaštiti putem telefona broj 121 ili policiji putem telefona broj 122. Naročito je bitno da mjesto gdje je sredstvo uočeno vidno obilježe, po mogućnosti fotografiraju i zapamte lokaciju kako bi je mogli pokazati nadležnom  timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava'', navode.

Svatko tko se kreće prirodom, tvrde, treba voditi računa o postojanju minskih polja.

''Skrećemo pažnju i onima koji svakodnevne aktivnosti vode izvan naseljenih mjesta i u prirodi da se ne kreću područjima koja ne poznaju kako ne bi zalutali u minska polja. Apeliramo da vode računa i da poštuju postavljene oznake minske opasnosti kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost, jer nepoštivanje, uništavanje ili otuđivanje ovih oznaka za nekoga može biti kobno'', rečeno je iz FUCZ-a za Bljesak.info.

''Ukoliko se nađu u minskom polju – da se ne mrdaju, da ostanu mirno stajati na mjestu i pozovu pomoć. Ono što se nikako ne smije činiti kad se jednom uđe u minsko polje, jeste pokušati se vratiti odakle se došlo. U trenutku kada shvate da se nalaze u minskom polju ili ukoliko im je područje sumnjivo, treba da se zaustave i ne miču ni milimetar. Ukoliko posumnjaju da je neko ušao u minsko polje, trebaju ga pokušati umiriti, reći mu da obavezno ostane stajati na tom mjestu i pozvati pomoć'', dodaju.

FUCZ je, tvrde, spreman poduzeti sve aktivnosti u svrhu zaštite ljudi od mina i neeksplodiranih sredstava.

''Federalna uprava civilne zaštite raspolaže obučenim ljudstvom i materijalnim sredstvima, te je spremna poduzeti sve potrebne aktivnosti na zaštiti građana od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava. Ipak, da bi ta misija bila ispunjena molimo građane da se ponašaju u skladu sa ovim uputstvima i sve sumnjive predmete prijave na navedene brojeve telefona - 121 i 122'', navode iz Uprave.

Inače, tijekom 2018. godine na području FBiH timovi FUCZ su na 1.535 zadataka uklonili su 5.116 eksplozivnih sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close