Građanima magla

Kako preživjeti uz primanja od 4.000 KM?

Vijesti / Flash | 11. 02. 2017. u 18:18 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo nevjerojatno zvuči obrazloženje predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Lidije Bradare, zašto su izaslanicima povećane naknade za odvojeni život, piše N1.

Izaslanici su inzistirali da se izjednače sa svojim kolegama u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. To, da su mogli biti primjerom i zatražiti od zastupnika da im se pridruže, nitko se nije sjetio.

"Morate znati takvu odluku Zastupnički dom ima od 2011. godine, a mi smo se tek sada na to odlučili. Mi smo tu odluku donijeli na inzistiranje većine izaslanika. U svakom slučaju moja primanja su manja u odnosu na nekog referenta u Mirovinskom osiguranju, nekoga u Elektroprivredi kojima smo mi osnivač. Predsjedavajući Doma koji bi trebao imati platu u rangu predsjednika Vlade, ima manja primanja od takvih ljudi. I oni su, vjerujte, prezadovoljni tamo i nikome ne pada na pamet ni da bude zastupnik niti išta slično", kaže Lidija Bradara predsjedavajuća Doma naroda FBiH.

Upravo je Bradara bila potpisnik odluke administrativne komisije kojom se naknada za zakup stana i troškove smještaja povećava sa 600 na 800 KM i to izaslanicima koji imaju prebivalište najmanje 70 kilometara udaljeno od Sarajeva, piše N1.

Nikoga u komisiji nije zasmetalo što su im već ranije podignute naknade. Naime, od prošle godine svi članovi zajedničkih komisija Parlamenta FBiH imaju 350 KM mjesečno bez obzira imaju li taj mjesec sjednicu. Izaslanici u ovome ne vide ništa sporno, naprotiv.

"Pa dobro nije to neko dramatično povećanje, to se odnosi samo na izaslanike koji imaju pravo na odvojeni život. Imam na to pravo zato što dolazim iz Čitluka i koristim pravo na odvojeni život", rekao je Tomislav Martinović, izaslanik i član Administrativne komisije.

Na platnom popisu Parlamenta nalaze su 83 zastupnika Zastupničkog doma i 48 izaslanika Doma naroda. O njihovim primanjima prosječan građanin BiH može samo sanjati.

Radi podsjećanja, plaće izaslanika u Domu naroda kreću se od 2.500 do 3.200 KM što je mnogo više u odnosu na prosječnu plaću u Federaciji koja iznosi 870 KM. Ne zaboravimo na paušal od 640 KM, naknadu za odvojeni život u iznosu od 800 KM, naknadu troškova prijevoza, topli obrok.
Osim Lidije Bradare, administrativnu komisiju čine Jasenko Tufekčić, Osman Čatić, Rasim Kantarević, Drago Puzaća, Tomislav Martinović i Peđa Kojović.


FOTO: N1

Odluka je donesena na sjednici kojoj nisu nazočilii Kojović i Kanatarević koji su odranije bili protiv. Reagirali su i iz sindikata zaposlenika i namještenika u Federaciji. Podsjetili da sve obvezuje isti Zakon o plaćama i naknadama, da se odvojeni život službenicima plaća 250 KM uz pitanje jesu li ovo uštede koje se prizivaju.

''S jedne strane šalju poruku da treba štedjeti zbog Reformske agende i MMF-a, a s druge se povećavaju naknade, ali i rad u komisijama. Oni sebi mogu izglasati što hoće, a nama prodaju maglu'', izjavio je Salih Kruščica, predsjednik Sindikata namještenika i zaposlenika FBiH.
Uz sve ovo ne treba zaboraviti da je Parlament FBiH u prošloj godini usvojio tek 11 posto planiranih zakona i da se njegov rad može ocijeniti možda i najgorim u povijesti U Centru Civilnih inicijativa također podsjećaju:

''Parlament izbjegava ukidanje određene privilegije oko kojih postoji društveni konsenzus godinama. Još od siječnja 2015 u proceduri je izmjena Zakona o plaćama čija je intencija ukidanje tzv. bijelog kruha, ali Zakon iako je Vlada na njega dala pozitivno mišljenje, još uvijek nije usvojen'', upozorila je Lejla Deronja Suljić iz CCI-a.

Odluku o povećanju naknada, administrativna komisija donijela je, znakovito ili ne, na treću godišnjicu prosvjeda u veljači kojima se, između ostalog, tražilo i ukidanje naknada.

Kopirati
Drag cursor here to close