Postoji program

Kako prepoznati buduće teroriste

Vijesti / Flash | 10. 06. 2017. u 14:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslije terorističkih napada u Londonu organi sigurnosti su izloženi kritici jer iako su počinitelji bili poznati policiji, opasnost je podcijenjena, navodi njemački državni radio Deutche Welle (DW).

Britanac pakistanskog porijekla Kuram Shazad B. nije bio nepoznanica britanskoj tajnoj službi MI5 navodi DW i dodaje da je čak talijanska policija upozorila britanske kolege da je suučesnik u atentatu, talijanski državljanin marokanskog porekla Jusef Z, opasni islamist uoči napada.

Počinitelje nisu preventivno uhitili ili ispitivali nisu ih ni pratili, piše DW.

Šef odjela za borbu protiv terorizma Mark Rouli pravda se tvrdnjom da ni jedan ni drugi počinitelj nisu odavali utisak da pripremaju terorističke napade. Na sličan način se pravdaju njemačke institucije u slučaju Anisa Amrija, koji je u Berlinu 23. prosinca prošle godine kamionom ubio 12 ljudi.

Policija je na vrijeme bila upozoravana, iako, Amri je tada živio pod lažnim imenom Mohamed Hasa, što je jedan od ukupno 14 lažnih identiteta koje je koristio u Njemačkoj, međutim, policija nije bila u stanju da u „Mohamedu Hasi“ prepozna Anisa Amrija, navodi njemački državni radio.

Theresa May pod pritiskom

Peter Neumann, stručnjak za pitanja terorizma s britanskog Kraljevskog koledža u Londonu, je i nakon napada koji su se u Londonu desili u lipnju upozoravao na „teške propuste“. On u intervjuu za Deutschlandfunk sada podsjeća da je premijerka Theresa May šest godina bila ministrica unutarnjih poslova, ne čineći ništa mada je jedan od napadača u tom razdoblju otvoreno vrbovao borce za „Islamsku državu“. Neumann dodaje da je Theresa May reducirala broj britanskih policajaca za čak 20.000 i procjenjuje da su obećanja britanske premijerke da će iskorijeniti radikalni islam u Velikoj Britaniji samo mrtva slova na papiru.

U Velikoj Britaniji, doduše, postoji antiteroristička strategija, ali za njenu realizaciju nedostaje osoblje kaže Neumman i upozorava da nadzor interneta ne obuhvata one radikalizirane muslimane kojima pojedini imami u džamijama pune glavu nasilnom ideologijom.

Rolf Tophoven, njemački stručnjak za pitanja terorizma, smatra da je pored loših procjena za greške odgovorno potpuno zakazivanje sustava ranog uzbunjivanja. Američki autor znanstvenofantastičnih knjiga Filip K. Dik je ponudio rješenje koje je filmski redatelj Stiven Spielberg razradio u filmu „Suvišni izvještaj“ - tri žene prikazuju napade na filmu napade još prije nego što su izvršeni.

U toj umjetničkoj viziji godine 2054. ne postoje zločini, jer ne mogu biti počinjeni, pošto počinitelje uhite prije izvršenja, navodi DW.

Njemačka savezna policija reagira

Britanski i njemački sigurnosni stručnjaci žele da se približe ovoj umjetničkoj viziji, umjesto prorokovanja koriste digitalnu tehnologiju. Kako navodi njemački državni radio, u Njemačkoj ima 657 osoba koje procjenjuju kao potencijalne islamističke teroriste, a za njihovo nadziranje razrađen je sustav „Radar-iTE“.

Ovaj računarski program je analizirao i memorirao sve detalje ranijih atentata. Na osnovu toga program razvija trostupanjsku procjenu rizika: stupanj visokog, upadljivog ili umjerenog rizika. Ovisno od te procjene policija reagira od praćenja do uhićenja ili deportacije iz zemlje. Savezna policija je sustav razvila u suradnji s radnom grupom forenzičke psihologije Univerziteta u Konstancu, a postepeno uvođenje sustava trebalo bi da u Njemačkoj bude završeno ovog ljeta, navodi DW.

Kritičari kažu da „Radar-iTE“ obuhvaća samo ponašanje koje je vidljivo.

Osim toga, postoji i principijelna zamjerka: Je li dozvoljeno uhićenje ljudi prije nego što su počinili kazneno djelo? Vodeći njemački pravni stručnjaci povremeno su iskazivali razumijevanje za „preventivno kazneno pravo“, koje bi djelovalo i prije izvršenih kaznenih djela ali ističu da se ne mogu kažnjavati sklonosti ili nešto za što se vjeruje da bi neka osoba mogla uraditi, navodi njemački državni radio.

Kopirati
Drag cursor here to close