Uoči Dana nezavisnosti

Kad je naopako država ne mora i zastava: Kako je pravilno postaviti?

Suprotno logici i Zakonu o zastavi BiH, te običajima u svijetu i pravilima struke, većina institucija u našoj državi vertikalno postavljenu zastavu Bosne i Hercegovine vješa naopačke.
Vijesti / Flash | 28. 02. 2019. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina 1. ožujka proslavlja Dan nezavisnosti, a jedan od načina obilježavanja ovog značajnog dana jeste i isticanje državne zastave.

Međutim, suprotno logici i Zakonu o zastavi BiH, te običajima u svijetu i pravilima struke, većina institucija u našoj državi vertikalno postavljenu zastavu Bosne i Hercegovine vješa naopačke.

Problem je u vertikalnoj zastavi, odnosno u načinu okretanja zastave iz horizontalnog u vertikalni položaj. U odsustvu drugačije instrukcije primjenjuje se opće veksilološko pravilo o okretanju zastave iz horizontalnog u vertikalni položaj: lijevi jarbol, obaranje nadesno.

To pravilo međutim u slučaju BH zastave ima za posljedicu nešto sasvim nedopustivo - geometrijski sadržaj naše zastave, odnosno njegova ključna simbolika - trougao (pojednostavljena kontura BiH), nakon ’’ispravnog’’ okretanja u vertikalnom položaju zastave daje sasvim suprotan, bolje reći - iritantan, efekt u odnosu na izvornu simboliku, daje efekt - naopako postavljene države, odnosno zastave.

''Problem BH zastave je zapravo veoma lako rješiv jer ne iziskuje promjenu postojeće zastave niti izradu posebne vertikalne zastave. Zahvaljujući njenoj transparentnosti postojeću zastavu je moguće postaviti ispravno u svim pozicijama ukoliko se pridržavamo jednostavnog pravila, ili bolje rečeno - elementarne logike da: trougao na zastavi mora korespondirati sa konturom države!'', navodi se u uputama Mile Srdanovića, inženjera koji se bavi proučavanjem zastava i grbova.

Naopako postavljana država


Srdanović objašnjava kako se u odsustvu drugačije instrukcije primjenjuje opće veksikološko pravilo o okretanju zastave iz horizontalnog u vertikalni položaj – lijevi jarbol, obaranje nadesno.

“To pravilo, međutim, u slučaju bosanskohercegovačke zastave ima za posljedicu nešto sasvim nedopustivo – geometrijski sadržaj naše zastave, odnosno njegova ključna simbolika, trougao koji predstavlja pojednostavljenu konturu BiH, nakon ‘ispravnog’ okretanja u vertikalnom položaju zastave daje sasvim suprotan, iritantan efekt u odnosu na izvornu simboliku. On, zapravo, daje efekt naopako postavljene države, odnosno zastave. Zastava okrenuta ‘samo’ za 90 stupnjeva, što najčešće jeste izvedba vertikalne zastave, jeste zastava postavljena ‘na bok’, što je u većini slučajeva sasvim prihvatljiva izvedba vertikalne zastave. Ali, imamo slučajeva gdje se odstupa od tog pravila, a to je onda kada se inzistira da detalj zastave, obično grb, bude uvijek u uspravnom položaju. U tim se slučajevima pravi posebna vertikalna zastava”, pojašnjava Srdanović za Stav, koji kaže da je poštivanje državnih simbola nešto o čemu nema nikakve rasprave, te da je to propisano državnim aktom koji uvažava veksikološke preporuke, ali im nikako ne robuje.

“Svako odstupanje od tako propisane upotrebe državnih simbola smatra se njihovim skrnavljenjem i, kad je riječ o javnim manifestacijama, prvorazrednim skandalom. U slučaju naše zastave imamo upravo taj slučaj i taj problem. Njen vertikalni položaj, prema trenutnoj instrukciji ili, možda je bolje reći, prema nepisanom pravilu u odsustvu drugačije instrukcije, dovodi do potpunog skrnavljenja državnog simbola, tj. do njegovog nedopuštenog položaja – naopačke”, potcrtava Srdanović.

Logika

Zastava Bosne i Hercegovine, baš kao i zastava Sjedinjenih Američkih Država, na sebi ima oznaku čiji se položaj mijenja njenim postavljanjem u vertikalni položaj. Graham Bartram, poznati britanski veksilologist, stručnjak za proučavanje svih aspekata zastava i njihove upotrebe, u svom djelu Flags of the World ovakve oznake na zastavama naziva “Honor Points” (oznake časti) i naglašava da takve oznake moraju zadržati istu poziciju prilikom vertikalnog kačenja zastave.

“To znači da plavi pravougaonik sa zvjezdicama na američkoj zastavi koji se nalazi u gornjem lijevom uglu zadržava poziciju u gornjem lijevom uglu i prilikom vertikalnog kačenja zastave. Ovo znači da se većina zastava, kada je vertikalno kačenje u pitanju, rotira za 90 stupnjeva (u smjeru kazaljke na satu), nakon čega se zastava prevrne na naličje. Oznaka koja se nalazila u gornjem lijevom uglu ne mijenja svoju poziciju”, navodi Bartram u svom djelu.

Da bi se izbjegle bilo kakve komplikacije, dovoljno je primijeniti pravilo koje važi za američku ili australsku zastavu. Još lakše, dovoljno je, i najjednostavnije, pročitati Zakon o zastavi BiH ili “barem” primijeniti logiku po kojoj vam zemljopisni izgled zemlje ne može stajati naopačke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close