Tko je napravio propuste?

Kako je nestalo oružje OS BiH?

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i SIPA-e za sada samo šture informacije o krađi oružja iz vojarne u Pazariću. Uviđaj je završen, sačinjen je izvještaj.
Vijesti / Flash | 17. 02. 2021. u 08:16 Bljesak.info
SIPA dostavila izvještaj Tužilaštvu o ukradenom oružju iz Centra oružanih snaga u Pazariću

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna agencija za istrage i zaštitu dostavila je izvještaj Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine o izvršenom uviđaju u Centru Oružanih snaga u Pazariću, gdje je prije nekoliko dana ukradena veća količina oružja. Detalje o ovom slučaju nadležni i dalje ne iznose. Suočava li se Bosna i Hercegovina s novim sigurnosnim izazovom?

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i SIPA-e za sada samo šture informacije o krađi oružja iz vojarne u Pazariću. Uviđaj je završen, sačinjen je izvještaj.

“Postupajući po uputama Tužiteljstva BiH policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu dana 11.02. su izvršili uviđaj na lokaciji vojarna Zaim Imamović. S tim u vezi, izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama će biti dostavljen Tužiteljstvu BiH”, rekao je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

I dostavljen je. Detalje ne iznose ni u Ministarstvu obrane BiH. Zamjenik ministra kaže da je ukradena određena količina pištolja, među kojima su i signalni. O količinama ukradenog oružja se samo nagađa, pa se tako spominje i cifra od 25 ukradenih pištolja. Istražni organi, kažu u Ministarstvu, rade svoj posao. No, moguća je i interna istraga koja bi trebalo utvrditi jesu li pripadnici Oružanih snaga sudjelovali u ovom slučaju i tko je napravio propuste.

“Ministarstvo obrane će ponovo po svome vršiti sve moguće ostale provjere i donijeti određene mjere ukoliko to bude potrebno. Indikativno je to, točno, da je na čudan način to otuđeno”, istaknuo je Mirko Okolić, zamjenik ministra obrane BiH.

O broju slučajeva nestanka oružja iz Oružanih snaga od 2006. godine nema konkretnih podataka. U Ministarstvu pravosuđa nemaju zbirni podatak, ali se spominje da je bilo deset krađa. Još se pamti slučaj iz 2017. godine, kada je iz vojarne “Bilećki borci” nestalo 14 pištolja. Protiv odgovornih ljudi za taj propust pokrenute su određene procedure, te su udaljavani sa posla i financijski kažnjavani.

“Od 2017. godine nikada nisu otkriveni tragovi gdje se to završilo. Onda možete znati kako to ide. Otkriveno je da su otuđeni, a gdje su završili taj podatak nemamo. I ja se toga i plašim, da će to završiti tamo možda negdje gdje mi nećemo znati na kojem mjestu je završilo”, rekao je Okolić.

Takav ishod plaši i članove Parlamentarne komisije za obranu i sigurnost. Od službenih institucija očekuju odgovore. Konkretno – šta se dogodilo u Pazariću i kako je moguće da je osoba koja je ušla u skladište točno znalo gdje se nalaze pištolji?

“A pištolji su bili u sanduku, a sanduk u kasi. Kako je mogao znati o čemu se radi. Je li to uradio neko iz Oružanih snaga ili je to uradio neko tko je u dosluhu s nekim iz Oružanih snaga. To su odgovori koji će se morati donijeti. Ako znamo da ti pištolji imaju veoma dobru prodaju na tržištu, ako znamo aspekt da je BiH puna migranata koji će veoma dobro platiti to oružje, onda se sve dobro komplicira i usložnjava. Vidjet ćemo, radi SIPA, radi Tužiteljstvo, ali to traje i traje i postaje pepeo, ruzmarin i šaš i ništa više od toga”, naglasila je Dušanka Majkić, zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za obranu i sigurnost.

Bilo koji vid nekontroliranog nestanka oružja je ogroman sigurnosni problem, smatraju stručnjaci za sigurnost.

“To s druge strane predstavlja problem što nestaje iz magacina Oružanih snaga koje bi trebale imati visoke standarde kod čuvanja takvog naoružanja. Pitanje je kada je naoružanje nestalo. jesu li primopredaje godišnje i kontrole rađene kako treba? Prenosi li se iz kontrole u kontrolu taj nedostatak a prikaziva se da je to uredu”, ističe Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

A oružje se, tvrdi zamjenik ministra obrane, čuva u skladu sa svim mogućim standardima, između ostalog i po, kako kaže, NATO standardima. No, i dalje nema odgovora zašto su krađe oružja upravo iz vojarni Oružanih snaga sve učestalije.

Poznat je i slučaj iz 2018. godine. Zbog krađe oružja i vojne opreme iz vojarne u Palama, iste godine je podignuta optužnica protiv pripadnika Oružanih snaga. Što je s ostalim slučajevima, možda će biti jasnije danas, na sastanku Parlamentarne komisije za obranu i sigurnost i predstavnika Ministarstva obrane, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close