riječi lete, zapis ostaje

Kako je govorio Zvizdić i od Sarajeva pravio Bruxelles

Vijesti / Flash | 11. 02. 2015. u 15:06 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Četiri stotine kranova su vidljiv i mjerljiv simbol Denisa Zvizdića'', govorio je dopredsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon što je potvrđeno da će on biti kandidat te stranke za dužnost državnog premijera.

Stranački šef, hvalio je Zdizdića rekavši kako je ''ostvario preko dvije tisuće projekata i skoro udvostručio županijski proračun'' dok je bio na čelu vlade Kantona Sarajevo od 2003. do 2006. godine.

''Mislim da smo udarili temelje da Sarajevo bude jedan od najatraktivnijih gradova za ulaganja, turistička destinacija u kojoj će strane kompanije i institucije sigurno instalirati odjele...'' 

Sam Zvidzić se u rujnu 2006. godine u Dnevnom avazu, u kojem je tada mogla završiti hvalisava priča o SDA govorio kako ''priče o velikim investicijama na području Kantona Sarajevo nisu nikakva predizborna obećanja, nego realnost'' te je izjavio kako će glavni grad BiH biti Bruxelles jugoistočne Europe.

''(...) Prepoznali smo da imamo izvanredne prirodne resurse, kao što je izgradnja Igmana i Bjelašnice, što je jedan od najkrupnijih i najznačajnijih razvojnih projekata u FBiH, te iskorištavanje termalnih resursa gdje uz domaće kompanije imamo strane investitore, poput Termi Čatež. Drugi dio odnosi se na izgradnju poslovnih i tržnih centara i središta nekih značajnih kompanija i banaka, kao što su novi Robot komerc, izgradnja Avazovog" novog poslovnog objekta, do kraja godine očekuje se početak radova na Grand Media Centru, koji će koštati više od 150 milijuna eura...'', rekao je tada Zvizdić.

No, na Igmanu se nije dogodilo ništa od planiranog, na Bjelašnici je napravljeno naselje za koje neki sumnjaju u legalnost, dok je bazen spomenutih slovenskih Termi, koje su propale, sve u lošijem stanju.

Grand Media Centar (maketa na fotografiji, op.a.), ostao je samo mrtvo slovo na papiru jer ''moderni hotel napravljen prema međunarodnim hotelijerskim standardima, business – toranj, kino – kompleks, shopping – centar, podzemno parkiralište za oko 2.000 auta'' ne postoji u Sarajevu.

Pohvalio se tada županijski premijer kako je unutar industrijskih zona u Vogošći, na Ilidži i u Hadžićima već počela izgradnja više od deset proizvodnih objekata.

''To je izgradnja pogona Argete, investitori iz Austrije počeli su izgradnju fabrike metalnih proizvoda, Red Bull ulaže u proizvodnju sokova i drugih napitaka, Milcos će otvoriti jednu od najkvalitetnijih mljekara u regiji, Granoff počinje izgradnju velikog proizvodnog kapaciteta tekstila, tu je i nekoliko objekata za izradu parketa i kuhinja... Svi ovi projekti bit će završeni u roku od 24 mjeseca i u njima će posao naći više tisuća radnika'', rekao je Zvizdić opisujući dizanje Sarajeva za njegova mandata na čelu Kantona.

Što se tiče pogona, brojka od više tisuća radnika nije ni blizu stvarnosti, a obećanje koje je uslijedilo u tada prijateljskoj novini još je dalje od zbilje.

Govoreći o turizmu rekao je kako je ''cilj od Sarajeva napraviti jednu od najatraktivnijih destinacija jugoistočne Europe te da mu je žao što nije uspio napraviti jeste formiranje županijskog ministarstva turizma.

''Mislim da smo udarili temelje da Sarajevo bude jedan od najatraktivnijih gradova za ulaganja, turistička destinacija u kojoj će strane kompanije i institucije sigurno instalirati odjele za jugoistočnu Europu. Zbog toga Sarajevo volim nazvati budućim Bruxellesom jugoistočne Europe'', rekao je tadašnji županijski premijer, a od danas premijer BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close